Spring naar de content

Windows 10 doet de browseroorlog weer oplaaien

Met de introductie van Windows 10 – dezer dagen wereldwijd op honderden miljoenen computers geïnstalleerd – vervalt de firma Microsoft in zijn oude fouten: ongeacht je instellingen in Windows 7 of 8, na de update naar de nieuwste versie is de ‘eigen’ browser Edge je standaardbrowser. Het leverde Microsoft een boze brief op van de CEO van concurrent Mozilla, Chris Beard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Beard schrijft dat Microsoft met deze stap de klok terugzet. Bijna de helft van alle Windowsgebruikers wereldwijd geeft er de voorkeur aan om op het internet te surfen met een andere browser, bijvoorbeeld Chrome (van Google), Firefox (van Mozilla) of Opera. Aan de Europese gebruiker vroeg Windows voorheen nog bij de installatie welke browser hij of zij wilde gebruiken. Nu die keuze al is gemaakt – namelijk: Edge, van eigen makelij – moet de gebruiker een aantal handelingen uitvoeren om van internetbrowser te switchen. De meeste gebruikers zullen allang blij zijn als ze de update naar Windows 10 zélf ongeschonden hebben doorstaan.

Een kanttekening bij de brief van Beard: het martkaandeel van Firefox keldert de laatste maanden. Dat komt niet door de komst van Edge, maar door de snelle groei van Google’s internetbrowser Chrome. Ook Google zal last krijgen van Edge. Chris Beard van Firefox geeft in zijn brief aan dat hij met Microsoft al in een heel vroeg stadium heeft gesproken over het probleem. Een oplossing is er echter niet gekomen.

EU
Pikant detail is dat Microsoft jaren geleden al eens zwaar is beboet (500 miljoen euro) door de Europese Unie omdat het bedrijf zijn besturingsprogramma standaard leverde met de internetbrowser Internet Explorer, en zo andere browsers geen kans bood. Sindsdien leverde Microsoft zijn Windows met een keuzescherm waarmee de gebruiker meteen bij installatie kon kiezen uit een aantal browsers. Daarvan heeft vooral Chrome geprofiteerd: die browser staat nu op 48 procent van alle Windowscomputers. Je kunt stellen dat Google in Europa in het zadel is geholpen door de EU. Ironisch genoeg bestrijdt de EU de internetgigant te vuur en te zwaard.

De ‘browseroorlog’ laait weer op. Zal de EU opnieuw bereid zijn de vingers te branden aan dit dossier? Daarbij, een opsteker voor de privacy van de gebruiker is Windows 10 nu ook weer niet.

Onderwerpen