Cultuuragenda: (gratis) filmfestival Pluk de Nacht, Shakespeare & vallende sterren

Nick Muller 6 aug 2015 Cultuur

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: het Pluk de Nacht – Open Air Film Festival in Amsterdam, de Shakespeare-voorstellingen Much Ado About Nothing en Romeo & Julia en de Nacht van de Perseïden – een overzicht van de mooiste plekken in ons land waar u de jaarlijkse zwerm vallende meteorieten waar kunt nemen.

Pluk de Nacht – Open Air Film Festival
Pluk de Nacht werd twaalf jaar geleden opgericht door een groep vrienden met een passie voor film. Hun doel: films die niet in Nederland zijn uitgebracht of hier maar een klein publiek hebben bereikt, aan zo veel mogelijk mensen te tonen. Hoe? Door ze in de zomer, gratis en voor niets, in de open lucht te tonen. De organisatie – nog steeds een enthousiaste groep vrijwilligers – bezoekt het hele jaar door (inter)nationale filmfestivals en selecteert de films nauwkeurig op cinematografische kwaliteit. En zo komt er bij Pluk de Nacht alles voorbij: van animatiefilm tot road movie, en van tragische plattelandsdocumentaire tot absurde romantische komedie. Aanstaande vrijdag draait onder meer de zinderende film Der Bunker, waarvan u hieronder de trailer ziet. Het festival wordt van 05 tot 15 augustus 2015 gehouden in Amsterdam, en trekt dan verder naar Arnhem (20 tot en met 22 augustus) en Utrecht (26 tot en met 29 augustus).

Het Pluk de Nacht – Open Lucht Film Festival vindt van 05 augustus tot en met 15 augustus 2015 plaats op het Stenen Hoofd in Amsterdam, van 20 tot en met 22 augustus 2015 aan de Nieuwe Havenweg 23 in Arnhem en van 26 augustus tot en met 29 augustus 2015 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De toegang is gratis. Meer informatie vindt u hier.

William Shakespeare
Wie van de klassieke toneelstukken van William Shakespeare houdt, kan deze zomer zijn geluk niet op. Niet alleen zijn ‘s lands beste vertolkingen van Een Midzomernachtsdroom, Koning Lear, De Koopman van Venetië en Hamlet gedigitaliseerd en gratis en voor niets vanuit uw luie stoel te bekijken, u kunt er ook op uit om de Shakespeare-klassiekers te bekijken. En wel in de open lucht. In het Bostheater in Amsterdam brengt het Noord Nederlands Toneel deze zomer de romantische komedie Much Ado About Nothing op de planken. Het Parool schreef over deze voorstelling: “Much Ado About Nothing vangt wat rommelig aan, waarbij de personages in een wat te rap tempo geïntroduceerd worden en de verschillende lijntjes worden uitgegooid. Het duurt even voordat de rust erin komt – en pas dan gaat de tekst spreken en komen de vaak slimme taalvondsten tot hun recht. Dan valt Dragan Bakema als Bennie al snel op. Zijn scherpe haat-liefdesscènes met Beatrice (een verrassende Maartje van de Wetering) zijn helder, gelikt en vol humor. Ook in fysiek spel pakt hij uit; met kung fu-achtige stoerdoenerij verleidt hij zijn tegenspelers op de vloer en het publiek op de tribune.”

In het oosten van het land, in Diever om precies te zijn, wordt deze zomer misschien wel het beroemdste toneelstuk van William Shakespeare opgevoerd. In het Shakespeaeretheater wordt voor de vierde maal (de eerste keer was in 1958, daarna in 1972 en 1985) het bekende liefdesverhaal van Romeo & Julia vertolkt. De zeventienjarige Stijn de Jong speelt de rol van Romeo, Judith Teune speelt de rol van Julia. Wilt u de voorstelling gaan bekijken: wees snel, want in de voorverkoop zijn al ruim tienduizend kaarten verkocht.

De voorstelling Much Ado About Nothing van het Noord Nederlands Toneel is tot en met 05 september 2015 te zien in het Bostheater in Amsterdam. Meer informatie over deze voorstelling vindt u hier. ‘Romeo & Julia‘ gaat op 7 augustus 2015 in première in het Shakespearetheater in Diever, en speelt tot en met 12 september 2015 diverse matinees en avondvoorstellingen. Meer informatie daarover vindt u hier.

Vallende sterren
Elke zomer, rond de twaalfde van augustus, kruist de Aarde de baan van de komeet Swift Tuttle. “De komeet vliegt in een baan rond de zon en brokkelt steeds meer af,” vertelde Milo Grootjen van Artis eerder al eens aan Quest. “Als de aarde door die wolk ruimtegruis gaat, komt dat onze dampkring binnen. En dat zie je in de vorm van vallende sterren.” Tijdens de Nacht van de Perseïden – zoals dit jaarlijkse verschijnsel wordt genoemd – zijn er, mits de omstandigheden ideaal zijn, honderd tot honderdvijftig vallende meteorieten per uur waar te nemen. Natuurlijk kunt u gewoon in uw achtertuin naar het zenit staren, maar er zijn ook plaatsen waar u dat collectief (en vaak met uitleg van een meteoroloog) kunt doen. Hieronder vindt u enkele suggesties:

Ameland: Vallende sterrentocht over het wad.
Amersfoort: Aan boord van fietsboot Eemlijn naar de vallende sterren kijken, onder begeleiding van Andries Boone van Sterrenwacht Midden-Nederland.
Asten: Jan Paagman Sterrenwacht.
Burgum: Volkssterrenwacht.
Dwingeloo: Planetron Dwingeloo.
Galder: KNVWS Breda. Inclusief lezing.
Lattrop: Cosmos Sterrenwacht. Met onder meer een presentatie over vallende sterren en kijken door de grote telescoop.
Rotterdam: uitkijkpunt Luhrs, bovenop de Skiberg aan de Rotte.
Zevenaar: Corona Borealis.

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: (gratis) filmfestival Pluk de Nacht, Shakespeare & vallende sterren
Sluiten