Spring naar de content

Fotoserie: mensen in ongemakkelijke situaties

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Kiri Pruntel uit Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Kiri Pruntel (Naarden, 1988) studeerde deze zomer af als fotografe aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Over haar werk
“Mijn afstudeerwerk ‘Proxemics’ (hieronder vindt u een weerslag van deze fotoserie) is een studie naar de randvoorwaarden van menselijke kwetsbaarheid in sociaal contact. In mijn werk voer ik vaak interventies uit in sociale situaties, waarbij ik zo min mogelijk sturing wil geven in de uitkomst hiervan. In ‘Proxemics’ ben ik op zoek gegaan naar hoe kwetsbaar menselijk contact nog is en hoe wij op nieuwe manier contact met elkaar kunnen leren maken in een tijd waarin we meer bezig zijn met onze technologische snufjes dan met elkaar.

“Door beperkingen op te geven, zoals bijvoorbeeld één paar sokken te maken voor twee personen, een groep mensen zich tot elkaar laten verhouden in een kleine afgesloten ruimte of mensen opdrachten te geven waarbij de non-verbale communicatie centraal staat, zoek ik de confrontatie op die tussen verschillende individuen kan ontstaan. De fysieke reactie die ontstaat uit deze interventies is iets waar ik naar op zoek ben in mijn werk – ik ben ontzettend nieuwsgierig wat er met mensen gebeurt wanneer je ze uit hun eigen comfortzone probeert te trekken. Om het proces eerlijk en transparant te houden ben ik vaak ook onderdeel van mijn eigen werk – als toeschouwer, maar vaak bewust ook als deelnemer.

“Het werk is een studie naar menselijke interactie, waarbij ik fysieke nabijheid en non-verbale communicatie als maatstaf gebruik. De uiteindelijke vorm van ‘Proxemics’ is een procesmatig werk geworden dat bestaat uit verschillende vormen: fotografie, video, sculptuur en een installatie.”

Meer werk van Kiri Pruntel vindt u hier.

Proxemics1_KiriPruntel2015

 

Proxemics2_KiriPruntel2015

 

Proxemics4_KiriPruntel2015

 

Proxemics5_KiriPruntel2015

 

Proxemics6_KiriPruntel2015

 

Proxemics7_KiriPruntel2015

 

Proxemics8_KiriPruntel2015

 

Proxemics9_KiriPruntel2015

 

Proxemics10_KiriPruntel2015

 

Proxemics3_KiriPruntel2015

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen