Opmerkelijk: Bill Gates Foundation komt met anticonceptie-microchip

Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende methoden om conceptie te reguleren bedacht. Van hoogst onbetrouwbaar (‘voor het zingen de kerk uit’), minder betrouwbaar (periodieke onthouding) naar de welbekende middelen van vandaag de dag, die voor een grotere zekerheid zorgen.

Condooms, de pil, spiraaltjes; tegenwoordig is er een keur aan anticonceptiemiddelen te verkrijgen, en daar komt binnenkort misschien wel een high-tech middeltje bij. De Bill Gates Foundation, de grootste privé-onderzoeksinstelling ter wereld, kondigde eerder deze zomer namelijk aan dat anticonceptie in de nabije toekomst uit een geïmplanteerde microchip kan komen.

De chip, die 20 bij 20 bij 7 millimeter meet, wordt onder de huid van een vrouw geplaatst en is op afstand aan of uit te zetten. Het apparaatje geeft per dag 30 microgram van het synthetische hormoon levonorgestrel af, hetgeen ook in conventionele anticonceptiemiddelen voor vrouwen gebruikt wordt.

Met name in de derde wereld zou de chip enorm uitkomst kunnen bieden. Maar terwijl de innovatie door sommigen wordt toegejuicht, gaan anderen ertegen in het verweer. Het argument: het tijdelijk ‘uitzetten’ van het vrouwelijke voortplantingssysteem pakt het werkelijke probleem niet aan: namelijk dat van vrouwenonderdrukking en de gruwelen die daarbij komen kijken. In de derde wereld, maar ook in het Westen.

Het bijzondere van de chip zit hem – naast het feit dat hij naargelang (kinder)wens aan of uit te zetten is, in het gegeven dat hij zo lang meegaat. Er zijn al anticonceptiemiddelen op de markt die op een dergelijke manier werken, echter moeten die iedere drie jaar vervangen worden. De Bill Gates Foundation claimt dat hun chip maar liefst zestien jaar mee kan gaan. Hierdoor worden heel wat tripjes naar het ziekenhuis bespaard.

Maar wat gaat de chip dan kosten? Dat is nog niet bekend, maar volgens de Gates Foundation wordt de chip ‘competitief geprijsd’. Momenteel is het medicijn nog in de vroege testfase, maar het zou (althans in Amerika) best wel eens snel kunnen gaan. Als het Britse NHS het middel goedkeurt, zou het zomaar kunnen dat de microchip daar al vanaf 2018 verkijgbaar is.

Grote vraag is: zou u hem gebruiken?

Reageer op artikel:
Opmerkelijk: Bill Gates Foundation komt met anticonceptie-microchip
Sluiten