Spring naar de content

Dit Syrische vluchtelingenkamp heeft evenveel inwoners als Hengelo

In de landen rondom Syrië leven inmiddels zo’n vier miljoen vluchtelingen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat dit getal aan het einde van 2015 zal zijn opgelopen tot 4,27 miljoen. Het grootste Syrische vluchtelingenkamp staat in het midden van de Jordaanse woestijn. De grootte? Ruim drie vierkante kilometer. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Vluchtelingenkamp Al-Za’atari – The Telegraph schrijft omschrijft het als de vierde grootste stad van Jordanië. Tussen de talloze tenten rijdt een pizzakoerier, staat een winkel die bruidsjurken verkoopt, een schoenenwinkel en een koffietentje waar men aan de waterpijp kan komen lurken. In maart meldde UNHCR dat er 83.000 vluchtelingen in het kamp verbleven, dat zijn ongeveer evenveel inwoners als in Hengelo.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op 28 juli vierde het kamp zijn derde verjaardag. In 2012 werd het opgezet door UNHCR en de Jordaanse regering. Honderd families kregen onderdak, maar dat ‘inwoneraantal’ groeide veel sneller dan gepland. Per dag kloppen er zo’n dertig nieuwe mensen aan, zo meldt The Sydney Morning Herald. Er zijn andere kampen, maar Al-Za’atari trekt de meeste mensen aan door de betere voorzieningen.

Inmiddels isAl-Za’atari opgedeeld in twaalf districten. Omdat er geen rekening is gehouden met zulke grote aantallen is niet alles even goed geregeld. Niet ieder deel biedt vluchtelingen basisvoorzieningen. Zo zijn er maar drie scholen, lang niet genoeg voor alle kinderen. Er is pas kort geleden een waternetwerk aangelegd, zodat er geen onnodige kosten worden gemaakt met het transporteren van water in een truck. Zonnepanelen worden eind 2016 verwacht.

Trouwerijen
De bruidswinkel heeft het er maar druk mee .Al-Za’atari’s vluchtelingen hebben het idee dat ze snel moeten trouwen, voordat het te laat is. Bruiloften onder tieners zijn eerder een gewoonte in het kamp dan een uitzondering. Door de bruidsschat is er namelijk weer geld om in de basisvoorzieningen te kunnen voorzien.

Geboortes vinden er ook genoeg plaats. Er worden zo’n tachtig baby’s per dag in het kamp geboren. De kinderen zijn niet altijd verwerkt uit een huwelijk, want er vindt ook seksueel misbruik plaats, aldus The Telegraph.

Hieronder ziet u beelden van de pizzeria en het kamp, helaas zonder ondertiteling: