Schokkend: de IS-prijslijst voor seksslavinnen

Paul Geraedts 7 aug 2015 Leven

We lezen en horen bijna dagelijks over de barbarij van terreurgroep Islamitische Staat in delen van Irak en Syrië, maar het daadwerkelijk zien van de verschrikkelijke misdaden is een ander verhaal. Even geleden dook er een pamflet op, met daarop de prijzen die in het zelfverklaarde kalifaat worden betaald voor – jawel – vrouwen en kinderen.

Na de berichten over het opzetten van een moordlustige generatie kindsoldaten, komt daar nu ook nog eens georganiseerde, van hogerop goedgekeurde handel in vrouwelijke seksslavinnen bij. Gevangen Yezidi- en Christenvrouwen worden op dezelfde markt als vee verhandeld. Op foto’s is te zien dat de vrouwen opeengepakt op kooien achterop pick-up trucks staan.

Bron: The Daily Mail.
Bron: The Daily Mail.

Een weerzinwekkend detail van deze slavenhandel is de prijslijst, hiernaast te zien. In het document worden de prijzen van vrouwen per leeftijdscategorie vastgesteld. Het Kalifaat rekent 43 dollar (39,50 euro) voor een vrouw tussen de 40 en de 50 jaar. Hoe jonger, hoe hoger de prijzen oplopen. Voor een kind tussen 1 en 9 staat 172 dollar (158 euro) vast.

Op het verderfelijke pamflet staan verder nog regels voor de verkoop binnen leden van het kalifaat en aan buitenlanders. Eerstgenoemden mogen ‘slechts’ drie vrouwen kopen, en strijders hebben voorrang op de slavenmarkt. Daarna volgen de rijken uit het Midden-Oosten.

De prijslijst – ontdekt in april, deze week op authenticiteit bevestigd door de VN – illustreert wederom dat de gruwelen die IS begaat, en dat we hier niet van zomaar een terreurorganisatie kunnen spreken. Dit vindt ook VN-afgevaardigde Zainab Bangura, die tijdens een trip naar Irak de lijst onder ogen kreeg. Tegen Bloomberg vertelt hij: “De meisjes worden opgestapeld als vaten olie, een meisje kan gekocht worden door vijf of zes verschillende mannen”.

Reageer op artikel:
Schokkend: de IS-prijslijst voor seksslavinnen
Sluiten