Spring naar de content

Trending in Moedertje Rusland: de Leninselfie

Oude tijden herleven in het Rusland van Vladimir Poetin. Van voedselvernietiging (want: uit West-Europa) tot dubieuze verkenningsvluchten boven NAVO-grondgebied; de relaties met het land zijn sinds de val van de Sovjet-Unie niet zo stroef geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En die oude tijden vragen ook om een herleving van oude helden. Nu is het besnorde en licht bebaarde gelaat van Vladimir Ilitsj Lenin nooit ver weg in Moedertje Rusland, maar desalniettemin vonden de jonge communisten het een goed idee om bijna een eeuw na de Oktoberrevolutie de oude leider weer eens in de schijnwerpers te zetten.

Zij zetten, geheel in 21ste-eeuwse stijl, een heuse selfie-actie op touw. Onder de noemer #Leninlives kunnen de jonge kameraden een zelfportret met één van de naar schatting 6.000 Lenin-beelden die het land telt, plaatsen. Of het door de Jonge Communisten ook op prijs gesteld wordt wanneer iemand daadwerkelijk met het gebalsemde kadaver van de Grote Leider (in zijn mausoleum in St. Petersburg) op de foto gaat, is niet bekend.

In ieder geval heeft men in Rusland een haat-liefde verhouding met de selfie, een maand geleden lanceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken nog een campagne die wijst op de gevaren van selfies met onder anderen gevaarlijke dieren, vuurwapens, op het treinspoor, etcetera. De Leninselfie is daarop in ieder geval wel een veilig alternatief.

Maar anno 2015 doet zelfs het proletariaat niet meer iets voor De Grote Leider zonder dat daar wat tegenover staat. Daarom krijgt de beste inzending een prijs, geheel in de pseudo-communistische stijl van het Rusland van nu: een tablet met de werken van Lenin. Voorwaarts, kameraden!

Hieronder enkele Lenin-zelfportretten.

С Вождём) #LeninLives

Een foto die is geplaatst door Алексей Буланов (@bulanov1996) op

Onderwerpen