Spring naar de content

Voetbal zonder politie-inzet kan na dit weekend weleens de norm worden

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) buigt niet voor de stakingen van politiebonden. Dat heeft hij laten weten in een brief aan de vakbonden. De politiestakingen tijdens de start van de Eredivisie gaan zodoende door. Vijf wedstrijden zijn afgelast en worden volgende week ingehaald, vier duels gaan wél door, waarvan drie zonder politie. Feyenoord-FC Utrecht krijgt assistentie, omdat Rotterdam het tijdens de Tour de France ook al moest ontgelden. Moet de politie dan echt altijd en bij iedere wedstrijd aanwezig zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Wie de cijfers erbij pakt, kan niet anders dan concluderen dat politieagenten hard nodig zijn. Uit het meest recente jaaroverzicht van de politie (seizoen 2013/2014) over de veiligheid en openbare ordebeheersing rondom het Nederlandse betaalde voetbal, blijkt dat er soms duizenden agenten per duel worden ingezet. In de topvijf van meest omvangrijke politieoptredens tijdens voetbalwedstrijden (en in aanloop ernaar toe) staat de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax (4414 agenten) en de competitieduels PSV-Ajax, Ajax-PSV, Feyenoord-ADO Den Haag en SC Cambuur-sc Heerenveen (allen zo’n 2000 politiemensen).

De gemiddelde voetbalgerelateerde inzet hield de politie bij in uren. Het totaal aantal uren bij alle wedstrijden bedroeg 296.537, zowel in binnen- als buitenland (Nederlandse dienders worden zo nu en dan ook ingezet bij uit-wedstrijden). In de Eredivisie ging het om 153.505 uren, en in de Jupiler League om 53.104 uren. De andere uren gingen onder meer naar bekerwedstrijden en interlands. Wat die uren zeggen? Een stijging van negen procent politie-inzet in vergelijking met het Eredivisieseizoen ervoor. Toen ging het in totaal om 141.073 uren. (Kanttekening: er werd in het seizoen 2013/2014 één wedstrijd meer gespeeld dan in 2012/2013.)

Alternatieven
Maar is die op het oog flinke aanwezigheid van de politie wel zo noodzakelijk? Het bewijs dat het ook zonder agenten kan, zou komende speelronde kunnen worden geleverd. Drie duels gaan immers door zónder dat er ook maar één agent fysiek aanwezig zal zijn. Onder meer AZ-Ajax wordt zonder politie gespeeld, voor burgemeester Piet Bruinooge ‘een droom‘. Het liefst zou hij zelfs alle wedstrijden zonder politie-inzet spelen. Hij ziet het als uitdaging.

Hoe? Bij AZ-Ajax hebben de betrokken burgemeester en beide clubs afspraken gemaakt over extra veiligheidsmaatregelen. Ajax neemt extra stewards mee naar Alkmaar. AZ zet eveneens meer stewards in en zorgt voor meer verkeersregelaars dan voorheen het geval was. De test kan beginnen.

Programma
De wedstrijden die zaterdag en zondag nog wél op het programma staan, op Feyenoord-FC Utrecht na, worden zonder politie-inzet gespeeld. Ter verduidelijking het programma even op een rij.
Zaterdag:
19.45 uur Roda JC – Heracles Almelo
20.45 uur Feyenoord – FC Utrecht
Zondag:
12.30 uur AZ – Ajax
16.45 uur Willem II – Vitesse

Op dinsdag en woensdag komen de clubs in actie die het komend weekend niet zonder politie-inzet zouden redden, aldus de betreffende burgemeesters.
Dinsdag:
18.30 uur ADO Den Haag – PSV
20.45 uur sc Heerenveen – De Graafschap
Woensdag:
18.30 uur FC Groningen – FC Twente
19.45 uur PEC Zwolle – SC Cambuur
20.45 uur N.E.C. – Excelsior

Onderwerpen