Spring naar de content

De nieuwe Mike Tyson is een vrouw: Ronda ‘Rowdy’ Rousey

De nieuwe Mike Tyson is een vrouw. Toegegeven, ik had tot voor kort nog nooit van haar gehoord, maar Ronda Rousey (28) is een voormalige judokampioene, die tegenwoordig furore maakt als mixed marial arts fighter in een kooi. Een tak van sport, die een einde heeft gemaakt aan alle andere vechtsporten, zo lijkt het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Rousey won als judoka een in haar ogen teleurstellende bronzen medaille op de Olympische Spelen van Peking (2010), schrijft ze in haar biografie My Fight/Your Fight. Terug in Amerika pakte ze haar oude leven als barkeepster weer op, totdat ze een programma met hoogtepunten van een UFC-gala op televisie zag en de volgende nu al gedenkwaardige woorden sprak: “I could totally do that.” En: “Everyone in the bar kind of nodded to humor me. It was obvious that no one believed me. The fact that I was doing absolutely nothing with my life was apparent to everyone.”

Edith Bosch (L) verliest tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 van de Amerikaanse Ronda Rousey.
Edith Bosch (L) verliest tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 van de Amerikaanse Ronda Rousey.

Mike Tyson
Ik weet niet hoe het er vroeger op de judomat aan toeging, in het bantamgewicht, maar tegenwoordig duren gevechten van Ronda Rousey niet langer dan een seconde of dertig. Haar voorlaatste drie gevechten duurden respectievelijk 14 seconden, 16 seconden en 1 minuut en 6 seconden. Rousey is, net als Mike Tyson in zijn prime, een ongeëvenaarde vechtmachine.

In haar laatste partij, bleef tegenstandster Bethe Correia deze week welgeteld 34 seconden op twee benen staan. Vandaar ook die bijnaam: de nieuwe Mike Tyson, erg lang duren de gevechten van Ronda Rousey over het algemeen niet en toch gaat iedereen tevreden naar huis. Rousey vecht niet, ze vernietigt. Ook daar dringen zich vergelijkingen met Tyson op. Ze zijn allebei hun eigen destructiebedrijf.

Zelfmoord
Tegenstander Correia had het in de aanloop naar het gevecht gewaagd een weinig respectvolle opmerking te maken over de zelfmoord van Rousey’s vader. Had ze beter niet kunnen doen, kwam ze zelf ook achter, helemaal bont en blauw geslagen na een halve minuut. Na afloop zei Rowsey dat toekomstige tegenstandsters er verstandig aan doen dat onderwerp niet meer aan te snijden.

Tegenstandsters van Rousey zijn dus gewaarschuwd. Als Rousey voor haar gevechten naar de ring loopt oogt ze allesbehalve nerveus, schreef The Wall Street Journal. Sterker: “She looks like she just found the person who stole her dog.” Ze kijkt erbij alsof het niet lang gaat duren en dat doet het dan ook niet.

Ondenkbaar
Vier jaar geleden was het nog ondenkbaar dat vrouwen hun opwachting zouden maken in een vechtkooi. Tegenwoordig is Ronda Rousey de ‘world’s best fighter’, zo snel kan het gaan. Aanvankelijk bestond er nog het misverstand dat er geen publiek zou zijn voor vrouwengevechten, maar Rousey bewijst eigenhandig dat ze de wereld kan veranderen. Ga maar eens op zoek naar beelden van haar laatste gevecht op internet, van niemand anders worden de rechten zo zorgvuldig beschermd. Haar statistieken tot dusver: 12-0.

Genieten was het ook na afloop van haar meest recente gevecht, tijdens een interview dat vele malen langer duurde dan de partij zelf. Het gezicht van Rousey toont dat zelfs een kloppartij van 34 seconden nog enige schade op kan leveren, maar haar toekomstige filmcarrière liep vooralsnog geen enkele schade op.

EK boksen
Dat het normale boksen op sterven na dood is, bewijst het Europees kampioenschap momenteel in Bulgarije. Er is een site in de lucht waar zo nu en dan een uitslag op verschijnt, maar via de reguliere media is het behelpen. Het lijkt wel een geheim genootschap, daar in Bulgarije, zeer sporadisch druppelt er wat nieuws binnen.

Ronda Rowsey is de Bom, zij maakt alle headlines; voor zoiets triviaals als een EK boksen is totaal geen belangstelling. Wat ook niet helpt natuurlijk is dat het EK ergens in het oosten van Bulgarije wordt gehouden, daar waar Wifi nog uitgevonden moet worden. Blijkbaar is helemaal niemand meer geïnteresseerd in de meest pure vorm van vuistvechten. Het EK is verworden tot een kleinschalig evenement.

Enrico Lacruz en Roy Korving zijn goed begonnen aan de kampioenschappen, lees ik. Lacruz won met 3-0 van de Serviër Vanja Bacic en ook Roy Korving is door naar de volgende ronde, na een ko-overwinning op Pirri Quni Kos.

Peter Mullenberg (-81 kg), Wouter Djokic (-69 kg) en Max van der Pas (-75 kg) komen later dit weekend nog in actie. Wanneer precies weet niemand, laat staan dat er bewegend beeld in omloop is.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: vechtsporten.

Onderwerpen