Spring naar de content

Fascinerend: (bijna) alle nucleaire explosies sinds 1945

Deze week is het precies zeventig jaar geleden dat de Amerikanen hun atoombommen Little Boy en Fat Man atoombommen afworpen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De karakteristieke paddestoelwolken luidden het begin in van het atoomtijdperk, een wapenwedloop die zijn weerga niet kende in de geschiedenis van de mensheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In de decennia daarna kregen steeds meer landen de beschikking over nucleaire wapens, en deze werden dan ook veelvuldig getest (lees: ergens in afgelegen gebied tot ontploffing gebracht). Naast de Amerikanen, sloegen ook de Russen, Chinezen, Fransen, Engelsen en Indiërs aan het experimenteren.

Maar hoeveel nucleaire explosies waren het eigenlijk, daar op die atollen in de Stille Oceaan, de toendra van Siberië of de woestijn van Australië? Doet u, voordat u onderstaand filmpje gaat bekijken, eens een wilde gok. Denkt u dat het er meer of minder dan honderd waren?

De uiteindelijke eindstand houden we daarom even in het midden. De timelapse is gemaakt in 2003, waardoor de laatste nucleaire tests (die van Noord-Korea) er nog niet in staan. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk. Het waren er veel, schrikbarend veel zelfs.