Spring naar de content

In beeld: Nederland op het WK zwemmen in Kazan

Het WK Zwemmen in Kazan zit erop. Nederland sleepte negen zilveren medailles binnen. Een overzicht van het laatste weekend, in beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marieke ten Katen

Vrijdagavond verloren de Nederlandse waterpolosters nipt de finale van de Verenigde Staten (5-4). De teleurstelling was groot. Maud Megens, die graag in de voetsporen van haar moeder had willen treden, wordt na het verlies getroost door coach Arno Havenga.

Foto ANP
Foto ANP

Het team kreeg, ondanks het verlies, zaterdag een feestelijk onthaal op Schiphol. Zo’n honderd familieleden, vrienden en fans stonden de waterpolosters op te wachten.

Foto ANP
Foto ANP

De Nederlandse estafetteploeg verorverde zaterdag zilver op de 4×100 meter vrij voor gemengde teams. Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk kwamen in de finale vijf honderdsten tekort voor de wereldtitel, die ging naar de Verenigde staten. De tijd van Oranje gaat wel de boeken in als Europees record.

Foto ANP
Foto ANP

Zwemster Moniek Nijhuis moest zich zondag vanwege koorts en een infectie afmelden voor de WK-finale van de 50 meter schoolslag. Het afhaken van de zieke Nijhuis betekende ook dat de Nederlandse estafetteploeg zich moest terugtrekken voor de 4×100 wisselslag. Zaterdag kwam Nijhuis nog wel in actie, onder andere op de 100 meter schoolslag:

Foto ANP
Foto ANP

Inge Dekker, hieronder in actie te zien tijdens de finale, eindigde op de 50 meter vlinderslag als vierde. Ze had daar vrede mee, gezien ook haar voorgeschiedenis met langdurig rugklachten en beperkte belastbaarheid. Dekker: "Vierde worden is vervelend, maar ik zwem hier wel mijn beste race. Gelet op de voorbereiding en de twijfels is vierde van de wereld niet zo slecht."

Foto ANP
Foto ANP

Ranomi Kromowidjojo pakte zondag voor Nederland de laatste medaille op het WK zwemmen. Wederom een zilveren. De Australische Bronte Campbell (bovenaan op de foto, naast Kromowidjojo) won de race. Haar zus Cate Campbell (op de voorgrond op de foto) werd vierde.

Foto ANP
Foto ANP

En niet Nederlands maar wel een unieke prestatie. De Amerikaanse Katie Ledecky veroverde zaterdag in het zwembad van Kazan haar vierde individuele wereldtitel. Ze was volgens verwachting ook ongenaakbaar op de 800 meter vrije slag, net als op de 200, 400 en 1.500 meter vrije slag.

Foto ANP
Foto ANP