51 Te Gekke Feiten Die Je Niet Mocht Missen uit de Seizoengids van Voetbal International

Frank Heinen 10 aug 2015 Sport

 

 1. Hugo Borst denkt dat Feyenoord kampioen wordt. Zelfs Feyenoord zelf denkt dat niet.
 2. Ook dit jaar zijn weer talloze spelers vertrokken naar Nog Niet Bekend. Ik stel mij daar altijd een soort reusachtig eiland in grijstinten bij voor, waar de zielen van afgedankte profvoetballers zich de rest van de eeuwigheid in Kleedkamer 2 moeten omkleden.
 3. Kenji Gorré (ADO Den Haag) is, afgaande op zijn pasfoto, gewoon Dean Gorré twintig jaar geleden.
 4. Gelukkig is Wilfried Kanon behouden gebleven voor de Eredivisie.
 5. Het moet wel heel gek lopen als Dylan Nieuwenhuis (ADO) niet de terugkeer van het vlassnorretje in de Eredivisie inluidt.
 6. Commentatoren opgelet I: Segun Owobowale (ADO Den Haag).
 7. Lasse Schöne ziet er op zijn pasfotootje nog helemaal niet uit als een tarwegrasfundamentalist.
 8. De tweede en derde elftallen van Manchester City en Chelsea zijn inmiddels eerlijk verdeeld over de Eredivisie, wat betekent dat de tweede elftallen van Manchester City en Chelsea nu in werkelijkheid de vierde elftallen zijn.
 9. Of het zijn de derde en de vierde elftallen van Manchester City en Chelsea, omdat spelers uit de tweede elftallen te goed zijn om in de Eredivisie te komen voetballen.
 10. Wat blijkt: Sander van de Streek (Cambuur) komt helemaal niet uit de streek.
 11. Commentatoren opgelet II: Vytautas Andriuskevicius (Cambuur).
 12. Daan Blij speelt niet langer in de Eredivisie. Tot nader order heet hij nog wel zo.
 13. Bij Excelsior is de scheiding naar rechts in de mode: Kurto, Van Diermen, Fischer, Stans en Van Weert houden zich daaraan. Voor Kevin Vermeulen (scheiding naar links) wordt het een zwaar seizoen.
 14. Ted van de Pavert is terug in de Eredivisie.
 15. In de jaren negentig was het in om je kind naar een Braziliaanse topvoetballer te vernoemen, althans in de families van Juninho Bacuna (FC Groningen), Branco van den Boomen (SC Heerenveen – precies 1 jaar na die vrije trap geboren, wat bezielt je, als ouder?) en Rai Vloet (PSV).
 16. Het is jammer dat Leonard van Utrecht al een tijdje niet meer voetbalt, want hij had met Pelle van Amersfoort (SC Heerenveen) en Lucas Woudenberg (Feyenoord) een mooie busverbiding kunnen vormen.
 17. De nieuwe keeper van NEC komt uit IJsland en heet Hannes.
 18. Jeffrey Leiwakabessy speelt nog altijd betaald voetbal. Hij deed dat al toen de salarissen nog in guldens werden uitbetaald.
 19. Sjoerd Ars scoorde vorig seizoen 28 doelpunten voor NEC maar heeft volgens de Seizoengids dit jaar geen basisplaats. Kristijan Emilsson (twee) wel.
 20. Commentatoren opgelet III: Kingsley Ehizibue (PEC Zwolle).
 21. Het kapsel van Maxime Lestienne (PSV) is een fraaie ode aan Nick Carter en daarmee automatisch een verrijking van de Eredivisie.
 22. De prijs voor Meest Boze Kop Op Een Pasfoto wordt dit jaar gedeeld door Florian Jozefzoon en Jurgen Locadia van PSV. Van harte, jongens!
 23. De prijs voor Mooiste Mat gaat dit jaar – niet voor het eerst – naar Nathan Rutjes. Wederom gefeliciteerd, Nathan! Je wordt tevens derde in de competitie voor spelers met dezelfde naam als een bekende oud-international, achter Roland Bergkamp (Sparta) en Collin Seedorf (RKC Waalwijk).
 24. Er zijn meerdere sporen van Eigen Jeugd in de selectie van Roda JC aangetroffen. Dit zijn aanwijzingen voor het bestaan van een jeugdopleiding bij Roda, iets wat door voetbalhistorici lang hebben betwijfeld.
 25. De voorkant van de Voetbal International Bureaukalender 2016 (‘Iedere dag een vraag, iedere dag een antwoord’) toont Robin van Persie in een schijnsprint, terwijl hij een groot stuk oude kauwgom draagt.
 26. Jeroen Verhoeven heeft nog geen club. Ik herhaal: Jeroen Verhoeven heeft nog geen club.
 27. De enige speler in het Betaalde Voetbal wiens naam rijmt op ‘parkiet’ speelt bij FC Utrecht.
 28. De baard van Nacer Barazite (FC Utrecht) hangt volledig onder zijn hoofd, wat de vraag gerechtvaardigd maakt of we hier nog wel met een baard, of een ongelukkig geplaatst haarstukje te maken hebben.
 29. De aanvallers in de selectie van Vitesse komen uit Engeland, Zweden, Servië, Ecuador, Oekraïne, Albanië en Brazilië.
 30. O: de middenvelders in de selectie van Vitesse komen uit: Engeland, Zimbabwe, Nederland (2x), Servië, Georgië en Israël.
 31. Met Funso Ojo’s transfer naar Willem II is het best voetballende palindroom van Nederland voor de Eredivisie behouden gebleven.
 32. Meerdere A-scheidsrechters dragen geen horloge.
 33. Bij Almere City kunnen ze nog altijd Ricardo Kip en Javier Vet op hetzelfde middenveld laten spelen. Met een beetje geluk bereiden zij samen het werk van spits Sven Braken voor.
 34. Anthony Lurling voetbalt nog altijd. Hij voetbalde al toen Jeffrey Leiwakabessy nog in de pupillen van NEC speelde.
 35. Bij FC Dordrecht zijn twintig spelers vertrokken. Wie is overgebleven, speelt.
 36. De beoogde nieuwe spits van FC Dordrecht is overigens Jafar Arias. Geboren in de zomer van 1995. De Disneyfilm Alladin kwam in 1993 in de Nederlandse bioscopen.
 37. De invloed van Litmanen reikte over de grens: begin 1996 werd in Gent Jari Vandeputte (FC Eindhoven) geboren. (Het kan altijd gekker: de Colombiaanse wielrenner Winner Anacona werd vernoemd naar Peter Winnen).
 38. De baard die Henk Bloemers (clublegende van Eindhoven) op pagina 261 tentoonspreidt, doet die van Barazite en Achenteh verbleken tot sikjes voor beginners.
 39. Ook Donny de Groot voetbalt nog altijd. De immer doeltreffende Maradonny scoorde vorig seizoen voor Fortuna Sittard in twintig wedstrijd helaas geen doelpunten. (Donny de Groot blijkt intussen gestopt als voetballer, wegens blessures. Hij is nu assistent-trainer; laten we hem herinneren om zijn talloze doelpunten, en om zijn bijnaam).
 40. Ook dit jaar is Andrej Rendla weer vertrokken bij FC Twente.
 41. Jack Tuyp is terug bij Volendam. In theorie betekent dat dat hij afgelopen jaren ergens anders speelde.
 42. De award voor Strakste Kuif gaat naar Kevin Visser (Helmond Sport).
 43. Michael Dingsdag speelt sinds deze zomer voor NAC. Daar hoeft niet nog een extra grapje bij.
 44. Aan de omvang van de selectie van RKC Waalwijk zal het niet liggen.
 45. In de relatieve stilte van het Mandemakers Stadion in Waalwijk is afgelopen seizoen ook Dennis Rommedahl gestopt met voetbal. Als u hem nog eens voorbij ziet spurten, groet hem dan namens mij.
 46. De Jaarlijkse Volendamse Namen Bij FC Volendam-Update: 1x Keizer, 1x Schilder, 1x Kwakman, 1x Tol.
 47. De Gewoon Een Boeiende Naam-medaille is dit jaar voor Sai van Wermeskerken van FC Dordrecht. Eervolle vermeldingen voor Django Warmerdam en Silvester van der Water.
 48. Ook andere sporten zijn vertegenwoordigd in de naamgeverij van voetballers in spe: dit jaar gaat Shaquille Simmons voor zijn eerste volledige jaar bij VVV-Venlo.
 49. Qua schrijversnamen houdt het niet over in het Betaalde Voetbal: geen Hermans, geen Reve, geen Mulisch, geen Vestdijk, geen Bloem, geen Ter Braak, geen Van Ostaijen, geen Claus, maar ook: geen Wieringa, Rosenboom, Ouariachi, Gerritsen, Weijers, Van Dis, Thomese, Lanoye, Den Uyl, Springer, Biesheuvel, Van Maanen, Benali, Huff en zelfs geen Vasalis. Wel 1x Verhulst (Hobie), 1x Van der Heijden (Feyenoord) en 1x Buwalda (Robin). Een zinloze statistiek, maar een statistiek is een statistiek.
 50. In het voorwoord kondigt VI-hoofdredacteur Tom van Hulsen een update van de Seizoengids aan voor begin september. De kans dat er dan ook iets verandert in deze vijftig opvallende feiten over de VI-Seizoengids, is nihil. Feiten die niet in de VI-Seizoengids staan, worden door de jury niet als feit erkend.
 51. Voor het dertiende jaar op rij is het aantal spelers in Ere- en Eerste Divisie dat jonger is dan ik toegenomen.
Reageer op artikel:
51 Te Gekke Feiten Die Je Niet Mocht Missen uit de Seizoengids van Voetbal International
Sluiten