Spring naar de content

Waarom politiestakingen bij voetbalwedstrijden averechts werken

Politieagenten staan al jaren op de nullijn, die sinds 2010 (al dan niet direct) van toepassing is in de meeste overheidssectoren. De lonen stijgen niet mee met de inflatie, waardoor dienders (en collega-ambtenaren) al jaren minder te besteden hebben. Reden: de overheid moet bezuinigen. Zoals een onderzoeker sociaal recht het verwoord ‘een schoolvoorbeeld van een ongepaste verstrengeling van de dubbelrol van de overheid als wetgever en als werkgever’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Agent zijn is een van de moeilijkste beroepen. Je verdient bijzonder slecht, maar op compensatie middels maatschappelijke status hoef je niet te rekenen. Integendeel: het werk is zowel fysiek (nachtdiensten) als psychisch (agressie, gevaar) zwaar. Tot overmaat van ramp ben je bij overheidsbezuinigingen als vanzelf de klos. De nullijn is nu eenmaal een ideaal instrument om in één klap een hoop geld te bezuinigingen.

Nu er weer sprake is van economische groei en het kabinet cadeautjes uitdeelt in de vorm van lastenverlichting, profiteren ook de ambtenaren mee. Vanaf volgend jaar krijgen ze er een aantal procenten bij. Volgens de FNV komt dit geld deels vrij door een versobering van de pensioenregeling, voor jongere werknemers kan die korting wel 15% bedragen.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) stelt zich op het punt dat er geen financiële ruimte meer is. Dat is uiteraard je reinste onzin, want alles is een kwestie van prioriteiten stellen. Het bewaken van de openbare orde is (dat beaamt zelfs een kleine-overheidspartij als de VVD) een primaire taak van de overheid. De minister vindt politiewerk simpelweg niet meer waard dan wat hij biedt, dus zeg dat dan ook.

Politieagenten proberen toch een betere cao af te dwingen. Eerder met publieksvriendelijke acties, afgelopen weekend met het staken bij voetbalwedstrijden. Slim, want wie aan volkssport nummer-1 komt kan op aandacht rekenen: drie landelijke kranten openen er vandaag mee. Maar vrijwel niets over de benarde positie van agenten, of de status van de onderhandelingsschermutselingen die nog altijd plaatsvinden. Het nieuwswaardige is dat er dit weekend geen rellen zijn geweest bij de lage-risicowedstrijden die wél doorgang vonden (met minder of geen politie). In onder meer Den Haag en Nijmegen, waar wedstrijden werden afgelast, verzamelden ‘supporters’ zich in het centrum van de stad om te ‘demonstreren’ tegen de politie die hun stadionbezoek onmogelijk maakten. Dat juist dat tuig de reden is dat de wedstrijd niet door kan gaan zonder politie is blijkbaar een te ingewikkelde gedachte.

De Alkmaarse burgemeester concludeert dat bij voetbalwedstrijden politie-inzet ‘te vanzelfsprekend’ is geworden en ineens focust de discussie zich niet op de al dan niet terechte beloning van agenten, maar op het aanpakken van hooligans met minder politie. Je gaat het blijkbaar pas zien als je het doorhebt.