Spring naar de content

Nick Kyrgios vindt in Lleyton Hewitt zijn gelijke

Lleyton Hewitt begeleidt zijn landgenoot Nick Kyrgios op weg naar de US Open. Belangrijkste taak van de oude rot: het talent in het gareel krijgen. Dat is hem per slot van rekening zelf ook gelukt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Het enfant terrible van het tenniscircuit; het is de huidige status van Kyrgios. Er worden kranten en websites volgeschreven over het gedrag van de pas twintigjarige Australiër. Het feit dat hij liever zijn geld zou verdienen met basketbal, de opmerkelijke kapsels, zijn gescheld tegen lijnrechters, umpires en tegenstanders en zijn gezapige houding tijdens een verloren partij op Wimbledon; allemaal tegen het zere been van het establishment.

"Ze zouden een beter voorbeeld moeten zijn voor de jongere generatie van dit land, ons geweldige land", zei sportlegende Dawn Fraser over het gedrag van Kyrgios, die de oud-zwemkampioene daarop een raciste noemde. Het werd breed uitgemeten en het lijkt de opmars van de potentievolle tennisser in de weg te zitten. Bezette hij in juni van dit jaar nog de 25ste plaats op de wereldranglijst, inmiddels is hij gezakt naar plek 41.

Tijd voor begeleiding, van iemand wie weet waar hij het over heeft: "Nick houdt er niet van als mensen zonder ervaring hem advies geven", aldus Kyrgios' moeder Nill in gesprek met de Canberra Times. Na de laatste Davis Cup-ontmoeting van Australië, waar Kyrgios andermaal de aandacht trok door tijdens zijn wedstrijd aan te geven 'daar niet te willen zijn', werd de samenwerking met Hewitt beklonken. "Lleyton heeft alles doorgemaakt wat Nick nu doormaakt", zegt Nill Kyrgios over de voormalig nummer één van de wereld.

Wilde haren
Hewitt werd voornamelijk in het begin van zijn succesvolle loopbaan gezien als bad boy. Met zijn karakteristieke schreeuwen (c'mon!) na nagenoeg elk punt en boude uitspraken was de tweevoudig grandslamwinnaar lange tijd één van de minst geliefde spelers onder opponenten en volgers. De Australiër haalde in 2006 zelfs de lijst van meest gehate sporters opgesteld door GQ Magazine. Inmiddels is Hewitt (34) zijn wilde haren kwijt, bezig aan zijn afscheidstournee en wordt hij plotseling alom bewierookt door zijn collega's.

En dus is hij klaar om zijn ervaringen over te brengen op de man die hem kan opvolgen als Australisch grandslamwinnaar.