Spring naar de content

Er mag weer op leeuwen gejaagd worden in Zimbabwe

Het jachtverbod op leeuwen in Zimbabwe is na amper tien dagen alweer opgeheven. Dat meldt de nieuwssite New Zimbabwe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Het jachtverbod werd op 2 augustus jl. ingesteld, nadat de bekendste leeuw van het land – Cecil – door een jager was gedood. Wereldwijd ontstond er verontwaardiging over de dood van de leeuw. De foto waarop de jager, de Amerikaanse tandarts Walter Palmer, trots met de dode leeuw poseert werd duizenden malen vol afschuw gedeeld op de sociale media.

In een gelekt document van de Zimbabwaanse vereniging voor professionele jagers en gidsen blijkt nu dat na onderhandelingen met Zimbabwaanse autoriteiten het verbod niet langer van kracht is. De vrees bestond namelijk dat het verbod zou leiden tot een stijging van illegale stroperij. Naast leeuwen, mag er ook weer op olifanten en luipaarden gejaagd worden. In de beschermde parken van het land mag niet gejaagd worden.

Cecil
Voordat het verbod werd ingesteld mocht er ook al gejaagd worden op wilde dieren, behalve op dieren die in beschermde wildreservaten leefden. De leeuw Cecil leefde in zo’n reservaat – het Hwange National Park – maar werd door jagers na onbeschermd gebied gelokt en vermoord. ‘Plezierjager’ Walter Palmer verwondde, na daar 50.000 dollar voor te hebben betaald, de leeuw eerst met pijl en boog en schoot hem daarna dood. De tandarts zei later in een verklaring op zijn Zimbabwaanse contacten vertrouwd te hebben en blijft erbij dat hij legaal gehandeld heeft. Zimbabwe wil de Verenigde Staten de omstreden tandarts uitleveren, zodat hij in het land berecht kan worden voor stroperij.

De president van Zimbabwe, de hoogbejaarde Robert Mugabe, relativeert de zaak intussen en legt de schuld van de dood van Cecil neer bij zijn eigen bevolking. Volgens hem hadden burgers het roofdier als een van de ‘natuurlijke rijkdommen van het land’ moeten beschermen. “We hebben levende wezens gekregen. Ook Cecil is een van jullie. Deze dieren moeten niet worden doodgeschoten met een geweer of een pijl,” aldus Mugabe.

Robert Mugabe vierde eerder dit jaar zijn verjaardag met het slachten van twee olifanten – net als leeuwen en luipaarden een bedreigde diersoort.