Spring naar de content

Homohuwelijk in IJsland: trouwen mag, scheiden is illegaal

Buitenlandse LHBT-koppels (lesbisch, homo-, bi- en transgender) die in IJsland in het huwelijksbootje zijn gestapt hebben een probleem: ze kunnen, mocht daar reden toe zijn, door een maas in de wet niet van elkaar scheiden. Dat lijkt een groot redelijk probleem, aangezien veel niet-heteroseksuele koppels naar IJsland afreizen om in de trouwen, omdat het homohuwelijk in eigen land nog niet wordt geaccepteerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

De fout in de wet werd pas ontdekt toen een stel hun huwelijk na vier jaar wilde ontbinden. Nu dat niet in IJsland kan, bieden de thuislanden van het koppel – Rusland en Letland – ook geen uitkomst, aangezien het homohuwelijk daar niet wordt erkend. Wat nu? De meest simpele oplossing is een wijziging in de IJslandse wet, alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

De advocaat van het stel, Lára V. Júlíusdóttir, vertelt dat ze al de regering al meerdere malen heeft gewezen op de fout. Maar de brieven die ze naar het parlement en de minister van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd lijken aan dovemansoren gericht; zelfs een persoonlijk gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, Ólöf Nordal, heeft niet geholpen.

Oplossing
Voor buitenlandse koppels waar het homohuwelijk in eigen land nog illegaal is, zit er maar één ding op. De enige manier waarop ze nu kunnen scheiden is als een van de twee voor twee jaar naar IJsland verhuist, zodat ze legaal uit het huwelijk kunnen stappen. Júlíusdóttir hoopt dat het Gerechtshof in IJsland bepaald dat dit een schending is van de rechten van de mens. Het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens labelt trouwen namelijk als een mensenrecht, dus de advocate stelt dat scheiden daar ook toe behoort.

Het homohuwelijk werd in 2010 gelegaliseerd in IJsland. De regering besloot destijds dat ook buitenlandse koppels mogen trouwen in het land. Daarvoor moeten de koppels onder meer een geboortecertificaat, paspoort en alle andere gebruikelijke papieren meenemen.

Onderwerpen