Martin Hansen en de illusie dat mee naar voren gaan loont

Rick Stet 12 aug 2015 Sport

Vrije trap of corner in de blessuretijd van een wedstrijd, de belangen zijn groot, spelers kijken om. Ze zien hun keeper aan komen sprinten: ‘Wacht op mij!’ Hoofdschuddend laten ze de doelverdediger met scoringsambities toe in het strafschopgebied. ADO-keeper Martin Hansen zorgde er dinsdagavond eigenhandig voor dat ze het nu ook nog met de hak gaan proberen.

De goal waarmee Hansen regerend kampioen PSV op het eerste puntenverlies van het seizoen trakteerde, was ontegenzeggelijk van grote schoonheid en gaat de hele wereld over. De Deense goalie in Haagse dienst lijkt nu al verzekerd van een nominatie voor het mooiste doelpunt van het seizoen, een plekje in de jaaroverzichten en eeuwige roem. Toch zullen sommige voetballers er dubbele gevoelens bij hebben.

Het is wachten op de volgende doelman die zich in het strafschopgebied meldt. Een garantie op succes is het echter geenszins. Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 wisten in totaal twaalf doelmannen te scoren op het hoogste niveau. Acht van hen deden dat vanaf de strafschopstip. Erik Cummins schoot vorig seizoen namens Go Ahead Eagles zijn uittrap in één keer in het vijandige doelpunt.

Voor Hansen lukte het slechts twee andere keepers om in de blessuretijd een achterstand ongedaan te maken. Leuke trivia: in alle gevallen zorgden de mee opgekomen sluitposten voor een 2-2 eindstand.

Jan van Grinsven, 8 juli 1985, FC Den Bosch – Roda JC 
Vraag een gemiddelde voetballiefhebber op leeftijd een scorende keeper te noemen, en ze komen met Van Grinsven. De beelden zijn legendarisch. Nadat de ‘Sliert van de Vliert’ onder de eerste voorzet in zijn richting heen is gedoken, spoedt hij zich richting tweede paal om daar de bal alsnog binnen te glijden. Vreugde in heel Den Bosch, maar vooral bij Van Grinsven die van gekkigheid een koprol maakt.

Martin Pieckenhagen, 5 november 2005, AZ – Heracles Almelo
Het was Pieckenhagens eerste seizoen in Almelo. Heracles was het seizoen ervoor kampioen geworden in de Eerste Divisie en hoopte zich te handhaven op het hoogste niveau. Het publiek wist niet goed wat het aan moest met de Duitse keeper die goede en slechte momenten in rap tempo met elkaar afwisselde. Tot die avond in de Alkmaarder Hout. Na veel duw-en trekwerk kopte Pieckenhagen de gelijkmaker achter collega Henk Timmer. Een cultheld was geboren.

 

Reageer op artikel:
Martin Hansen en de illusie dat mee naar voren gaan loont
Sluiten