Spring naar de content

Cultuuragenda: Jan van Breda, Grachtenfestival Amsterdam & David Bowie in Groningen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Jan van Breda in Museum Jan van der Togt in Amstelveen, het Grachtenfestival in Amsterdam en het laatste concert van Ziggy Stardust (het alter ego van David Bowie) op de Grote Markt in Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

> Jan van Breda
In museum Jan van der Tocht in Amstelveen is tot en met 13 september een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Jan van Breda te zien. Jan van Breda (1958) begon 11 jaar geleden zijn carrière als fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. Kort voor zijn eindexamen – in 2006 – stopte hij met zijn opleiding om als stagiair-fotograaf aan de slag te gaan bij Het Parool, waar hij eerder werkzaam was als beeldredacteur. In datzelfde jaar behaalde Van Breda met een foto van de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride de tweede prijs in de categorie ‘Documentair enkel beeld’ bij de Zilveren Camera. In 2008 werd zijn werk – met een foto van een in elkaar geslagen Joodse jongen – bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Portretten enkel beeld’ bij de Zilveren Camera. Zijn stijl valt te omschrijven als schilderachtig, met een mooie balans tussen licht en donker.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het werk van Jan van Breda is tot en met 13 september 2015 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Meer informatie vindt u hier.

Jan-van-Breda

> Grachtenfestival Amsterdam
Het Grachtenfestival in Amsterdam is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland. Van metrostation tot dakterras en van Bijlmerplein tot Buikslotermeerplein – Grachtenfestival Amsterdam tovert de hoofdstad jaarlijks om tot de mooiste concertzaal ter wereld. Zowel jong talent als gevestigde namen krijgen van 14 augustus tot en met 23 augustus de kans om hun talent te tonen. Met dit weekend onder meer optredens van de Georgische pianiste Miriam Batsashvili, het Amatis Piano Trio en Gabriel Rios. Het volledige programma vindt u hier.

Grachtenfestival. 14 augustus tot en met 23 augustus 2015 in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

> Ziggy Stardust op de Grote Markt
David Bowie komt naar Groningen. Niet lijfelijk, maar door middel van verschillende evenementen wordt het leven en de carrière van de zanger dit jaar gevierd. Het hoogtepunt daarvan is natuurlijk de wereldberoemde Bowie-tentoonstelling die in december van dit jaar in het Groninger Museum zal neerstrijken. Tot die tijd zijn er tal van amuses om ons alvast warm te maken voor de wereldster. Een daarvan is de live-registratie van het laatste concert dat de zanger gaf als zijn alter-ego Ziggy Stardust, dat stamt uit 1973. Op een megascherm dat op de Grote Markt in Groningen zal worden geplaatst, zullen de bijzondere vertolkingen van hits als Ziggy Stardust, Time en The Jean Genie worden vertoond. Voor aanvang van het laatste nummer Rock ’n’ Roll Suicide werd ingezet zei Bowie: “Not only is this the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do.” Gelukkig gold dat enkel voor zijn alter-ego – Bowie loopt nog steeds rond.

Ziggy Stardust & the Spiders from Mars. Vrijdag 14 augustus 2015 op de Grote Markt in Groningen. Entree: gratis. Meer informatie vindt u hier.