Spring naar de content

Zien dit weekend: Amy Winehouse, Koningin Emma & Meryl Streep als Margaret Thatcher

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

8132151329_7c2581dafd_mJurken van papier
Kunstenares Isabelle de Borchgrave creëert replica’s van beroemde jurken. Zo maakte ze al kopieën van de trouwjurk van Jackie Kennedy, de jurken van Marie Antoinette en van de kostuums van balletgezelschap Ballets Russes. Echter maakt ze deze jurken niet van stof, maar van papier. In deze documentaire ziet u Borchgrave tijdens de voorbereiding van haar exposities in het Paleis van Versailles en het Neues Paleis in Potsdam.
‘Close Up: Paper Heart – De Kunst van Isabelle Borchgrave’, vrijdag 14 augustus om 10.25 op NPO 2

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

zdw amy winehouseAmy Winehouse
Met haar overlijden op 23 juli 2011 trad Amy Winehouse toe tot de club van 27: een groep van talentvolle muzikanten (onder wie Kurt Cobain, Janis Joplin en Jimi Hendrix) die op zevenentwintig jarige leeftijd aan hun einde zijn gekomen. Rondom de dood van Winehouse ontstonden een hoop geruchten. Art Rooijakkers reist af naar Londen om samen met haar familie en vrienden de roddels te bespreken. Deze pilot is een onderdeel van het experimentele 3Lab, waarin veel nieuwe formats op televisie komen.
‘Club van 27’, vrijdag 14 augustus om 20.45 op NPO 3

zdw EmmaKoningin Emma van Nederland
Wanneer haar man koning Willem III overlijdt, neemt koningin Emma het stokje over. Sommige politici zien een vrouwelijk staatshoofd niet zo zitten, maar daar trekt zij zich niets van aan. Wat betekende deze vorstin voor ons land? In het drieluik Drie vorstinnen van Oranje gaat kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo, Paul Rem, samen met een aantal deskundigen op onderzoek uit naar de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana.
‘Drie Vorstinnen van Oranje’, zaterdag 15 augustus om 19.10 op NPO 2

zdw the iron ladyMeryl Streep als Margaret Thatcher
Een oudere Margaret Thatcher (Meryl Streep) wil maar niet geloven dat haar man er echt niet meer is.  Ze legt elke morgen nog de stropdas voor haar man neer en kleedt zich met behulp van haar dochter elke dag nog om door een ringetje te halen. Thatcher heeft moeite om zijn dood te accepteren en praat in gedachten tegen hem. Door de film heen ziet de kijker hoe ze als vrouw opklom tot prime minister. De speelfilm laat vooral de menselijke kant van The Iron Lady zien.
‘The Iron Lady’, zaterdag 15 augustus om 23.35 op NPO 2. Bekijk hier de trailer.

2014-06-11 18:05:45 An image made available on the jihadist website Welayat Salahuddin on June 11, 2014 shows a militant of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) posing with the trademark Islamists flag after they allegedly seized an Iraqi army checkpoint in the northern Iraqi province of Salahuddin. Jihadists are pushing toward Baghdad on June 12, 2014 after capturing a town just hours to the north, as the US mulled air strikes in a bid to bolster Iraq's collapsing security forces. AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATION ===

Belgische moslims
Ook bij onze zuiderburen vertrekken jihadisten naar Syrië om daar mee te vechten met IS. Veel te lang deed de Belgische regering niets, tot er wat Syriëgangers terugkeerden naar het land. Rudi Vranckx praat met de ouders van vertrokken jongeren, die hun ervaringen nu gebruiken om anderen te helpen. Ook neemt de Vranckx een kijkje bij een hooggeplaatste imam die een deradicaliseringssessie houdt. Daar in de moskee geloven ze namelijk dat de islam en westerse samenleving wél verenigbaar zijn.
‘Panorama’, zondag 16 augustus om 19.02 op Canvas

ANP-1000_33715326Maakbaar Nederland
“God, Bach, De Dijk, de lust om land te maken, het verraad van de babyboomers en hoe Spanje verlossing zal brengen.” Zo omschrijft landschapsarchitect Adriaan Geuze de fragmenten die hij aanstaande zondag bijZomergasten te berde zal brengen. Dat belooft veel goeds. Geuze, de vierde Zomergast van dit seizoen, is onder meer bekend zijn ontwerpen voor het Centraal Station in Rotterdam, Governors Island in New York en de Jubilee Gardens in Londen.
‘Zomergasten: Adriaan Geuze’, zondag 16 augustus om 20.14 op NPO 2

Theebtheeb
De kleine Theeb en zijn grote broer Hussein leiden een Britse officier door het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het avontuur is te bekijken vanuit het perspectief van het kleine jongetje dat in het geweld opgroeit tot man. Politieke gesprekken zijn hierdoor gereduceerd tot grote mensen praatjes, maar de kogels komen wel binnen. “Wat begint als een Kuifje-achtig avontuur wordt een benauwend survivaldrama”, aldus de Volkskrant.
‘Theeb’, is te zien in een select aantal bioscopen. Bekijk hier de trailer.

Onderwerpen