Spring naar de content

Zorgwekkend: bedrijven hebben vanaf nu toegang tot al uw tweets

Twitter lanceerde op 11 augustus software waarmee bedrijven alle tweets die ooit de wereld in zijn geslingerd kunnen achterhalen. Van de eerste tweet in 2006 tot de tweet die u zojuist heeft verstuurd: allemaal zijn ze te traceren. Met een zoekmachine gebouwd door Gnip, een bedrijf dat zich specialiseert in het verzamelen en verkopen van data van sociale media, zijn alle openbare tweets te achterhalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Soortgelijke software bestond al, maar was alleen van toepassing op tweets die in een periode van dertig dagen zijn verstuurd. Bovendien duurde het dagen voordat de opgevraagde data voor bedrijven in te zien was. De particuliere gebruiker kan wel degelijk tweets opzoeken via hashtags, maar zal maar maximaal 3200 resultaten krijgen. Bedrijven die gebruik maken van de nieuwe functie kunnen - tegen betaling - alle tweets van de afgelopen negen jaar direct inkijken.

Gebruikers van de functie kunnen zoeken op alle tweets met een bepaalde combinatie van woorden, maar kunnen ook op alle tweets op van een bepaald gebied binnen een reikwijdte van 25 meter zoeken of zelfs alle berichten van één account achterhalen. En niet alleen Engelstalige tweets zijn te vinden via de service. Momenteel zijn 47 verschillende talen opgenomen in de database, waaronder: Nederlands, Duits, Frans, maar ook talen als Birmaans en de taal van de Indische staat Orissa, Oriya.

Wat doen bedrijven met uw tweets?
In de blogpost waarin Twitter de dienst aankondigt, worden enkele doeleinden genoemd. Met de zoekmachine kan een bedrijf eerdere campagnes op Twitter analyseren, kan een klantenservice sneller antwoorden en klachten uit het verleden terugvinden en kunnen ze campagnes voor een product lanceren op tijdstippen die in het verleden voor succes zorgden. Dat analyseren van campagnes geldt ook voor politieke partijen die zo leren wat ze bij de aankomende verkiezingen wel en niet meer moeten doen. Bedrijven en instanties die de data van Twitter gebruiken zijn onder meer betaaldienst Paypal en het Amerikaanse Library of Congress. Ook de Nederlandse overheid vraagt steeds meer tweets aan. In de eerste zes maanden van dit jaar vroegen zij van 25 accounts gegevens op.

Kunt u er iets tegen doen?
Wanneer u een tweet een poos geleden in de openbaarheid heeft gegooid en nu wil afschermen voor bedrijven, kan daar weinig meer aan veranderen. Gnip en zijn klanten hebben toegang tot alle openbare tweets die ooit op het wereldwijde web zijn gegooid. Dat geldt ook voor de berichten van verwijderde accounts. Uw toekomstige tweets kunt u wel afschermen, door uw instellingen op Twitter te veranderen.

Onderwerpen