Spring naar de content

Airbnb: een catastrofe voor luxe hotels in Europa

Via accommodatieverhuursite Airbnb kunt u uw woonruimte tegen betaling verhuren, bijvoorbeeld als u zelf op vakantie bent. En dat doet u en masse. De top van het hotelwezen in Europese steden maakt zich inmiddels grote zorgen over deze tendens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

In Frankrijk zweten eigenaren van luxe hotels inmiddels peentjes, zo schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Volgens Laurent Duc, voorzitter van de belangenvereniging van hotels (UMIC – Union des Métiers et des Industries de l’Hotellerie) dalen de inkomsten van hotels dit seizoen met 15 tot 25 procent. Daarvan komt 5 tot 10 procent door het weer, de rest door Airbnb. En dat is ook niet zo gek: in Parijs worden op dit moment zo’n 400 appartementen en huizen van 500 euro per nacht te huur aangeboden, en vijftig voor 1000 euro per nacht. (Waaronder ook een woning die door Brigitte Bardot is bewoond.) Daar kan geen vijfsterrenhotel tegenop.

Maar waar zit het grote probleem? Achter de profielen van woningverhuurders zouden niet de officiële woningeigenaren zitten, maar professionele bedrijven. Vooral in duurdere categorieën, de huizend ie concurreren met dure hotels. De professionals achter deze ‘huurhuizen’ zouden volgens Duc bovendien met een jaarplanning werken, terwijl een particuliere in Frankrijk maar maximaal vier maanden per jaar onderverhuurd mag worden. De Franse tak van Airbnb doet de beschuldigingen af met de woorden dat 83 procent van de Airbnb-gebruikers heeft aangegeven dat zij hun woning slechts bij gelegenheid verhuren – en vegen de speculaties van Duc van tafel.

Boetes en regels
Ook naar Airbnb-accommodaties in Barcelona, Berlijn en Londen werd onderzoek gedaan. De Catalaanse regioregering legde Airbnb een jaar geleden een boete van 30.000 euro op, omdat kamers en appartementen voor toeristen illegaal werden aangeboden. Appartementen moeten namelijk bij de gemeente Barcelona worden aangemeld en aan eisen op het gebied van hygiëne en dienstverlening voldoen. Kamers mogen überhaupt niet worden verhuurd aan toeristen. Inmiddels is Barcelona overstag – Airbnb bleek niet te stoppen. Het aanbod van toeristische onderkomens door particulieren is sinds een maand gelegaliseerd. In Berlijn en Londen wordt het verhuren van woningen door particulieren (gedeeltelijk) gereguleerd. In Berlijn moeten woningen officieel worden aangemeld, bewoners in Londen mogen hun accommodatie maximaal negentig dagen per jaar verhuren.

Onderwerpen