Spring naar de content

Bournemouth, de trots van het Engelse Scheveningen

In één keer rijker dan AZ, Heerenveen en FC Groningen tezamen. Dat is AFC Bournemouth sinds april, toen de club met een 3-0 zege op Bolton Wanderers promotie naar de Premier League veiligstelde. Vorige week debuteerde de club op het hoogste niveau in Engeland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lennart Bloemhof

Bournemouth is een stad in het zuidwesten van Engeland met ruim 180 duizend inwoners. De plaats is een beetje het Scheveningen van Engeland vanwege zijn 9 kilometer lange zandstrand, bruisende nachtleven en natuurlijk een pier. Frankenstein-schrijfster Mary Shelley ligt er begraven, Lord of the Rings-schrijver Tolkien woonde er, net als acteur Christian Bale.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Minder roemrucht is de historie van de lokale fc. AFC Bournemouth werd opgericht in 1890 en speelde tot ver in de jaren tachtig nooit hoger dan het derde niveau in Engeland. Sterker nog, de club was in 2008 op sterven na dood. Door zeventien strafpunten vanwege financiële malheur dreigde in dat seizoen zelfs degradatie naar het vijfde niveau in Engeland.

The Great Escape
Dat werd voorkomen op een manier zoals dat alleen in het Engelse voetbal kan. Oud-speler Eddie Howe had op 31-jarige leeftijd als laatste redmiddel de touwtjes in handen gekregen als coach. Op dat moment stond de club nog stijf onderaan de ranglijst, met tien punten achterstand op een-na-laatste. Supporters hadden zich al verzoend met degradatie. Toch kreeg Howe de ploeg aan het voetballen. In het allerlaatste thuisduel schoot spits Steve Fletcher zijn club tien minuten voor tijd naar een 2-1 zege op Grimsby Town. Daarmee werd degradatie ontlopen. ‘The Great Escape’ heet het nog altijd in Bournemouth. Fletcher is inmiddels een volksheld.

Daarna ging het hard met de club. De weg naar boven werd ingezet toen de Russische zakenman Maxim Demin Bournemouth in 2011 kocht voor 850 duizend pond. Waarom Demin de club kocht is onduidelijk. Hij bezit een huis op een peperduur schiereiland nabij Bournemouth en het gerucht gaat dat hij door de oud-voorzitter van Bournemouth is warm gemaakt om de club nabij zijn huis naar een hoger plan te tillen. En er is wel meer mysterieus rond Demin. Zo zit hij nauwelijks in het stadion en geeft hij geen interviews. Zijn vermogen zou tot in de miljarden lopen.

Mysterieuze Rus
Enige feit is wel dat sinds Demin de scepter zwaait, Bournemouth is doorgestoomd naar de top van het Engelse voetbal. Al twee jaar na zijn binnenkomst promoveerde de club voor het eerst sinds 1990 weer naar de Championship, het tweede niveau in Engeland.

Het ging alleen niet op de manier zoals velen zullen denken als de woorden ‘Rus’ en ‘Engels voetbal’ vallen. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn landgenoot Roman Abramovitsj bij Chelsea, die meteen voor honderden miljoenen investeerde in nieuwe spelers toen hij aan het roer kwam bij de Londense club, is Demin opvallend zuinig. Ja, de club deed een recordaankoop deze zomer: linksback Tyrone Mings werd voor een slordige acht miljoen pond gekocht van Ipswich.

Schijntje
Dat bedrag is alleen een schijntje in de Premier League, waar transfers onder de tien miljoen pond eigenlijk niet noemenswaardig meer zijn. Daar komt bij dat Bournemouth simpelweg ook meer te besteden heeft dankzij het stempel Premier Leagueclub. Er werd namelijk 120 miljoen pond op de bankrekening van de club gestort door de verdeling van de tv- en marketinginkomsten in de rijkste voetbalcompetitie van de wereld.

Cristiano Ronaldo tijdens een oefenduel tegen Bournemouth. Demin strikte Real Madrid in 2013 voor een oefenduel.
Cristiano Ronaldo tijdens een oefenduel tegen Bournemouth. Demin strikte Real Madrid in 2013 voor een oefenduel.

Een keer was de hand van Demin rechtstreeks zichtbaar, in 2013, toen plots Real Madrid op het oefenprogramma van de club stond in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Fans overnachtten toen voor de kassa’s om kaartjes te bemachtigen. Het werd 6-0 voor Real Madrid. Dit seizoen mogen de fans van Bournemouth weer in de rij gaan liggen voor wedstrijden tegen onder meer Manchester United, Liverpool, Manchester City of Chelsea.

Gunfactor
Wat betreft gunfactor scoort de club in ieder geval al hoog in Engeland dit seizoen. Er is geen krant in het land dat niet flink heeft uitgepakt met een profiel van Bournemouth. De club heeft een nog relatief onbesmet imago in tegenstelling tot veel andere Premier Leagueclubs.

Zo wilde de steenrijke Egyptische eigenaar van Hull City, Assem Allam, twee jaar geleden de clubnaam veranderen in Hull Tigers. Daar stak de Engelse voetbalbond vorig jaar een stokje voor. Ook de fans waren woest en richtten het actiecomité ‘City tot onze dood’ op. De reactie van Allam was helder: “De fans mogen zo snel dood als ze willen, als ze het maar niet verpesten voor de rest”. Volgens Allam is een nieuwe naam de enige manier om de club aantrekkelijker te maken voor sponsoren. Vorig seizoen degradeerde Hull uit de Premier League. Allam heeft al gezegd geen enkel duel in de Championship te zullen bezoeken.

Eddie Howe.
Eddie Howe.

Dergelijke taferelen zijn Bournemouth nog bespaard gebleven. Verder staat trainer en clubheld Eddie Howe na een kort uitstapje bij Burnley gewoon weer aan het roer bij The Cherries, ook in de Premier League. Daar komt bij dat het thuisstadion van de club – het pittoreske Dean Court – meer dan een eeuw oud is en plaats biedt aan ‘slechts’ tienduizend toeschouwers. Dat zijn achtduizend plekken minder dan het stadion van Swansea, na het stadion van Bournemouth het kleinste onderkomen van de competitie.

Primeur
Niet verrassend was Dean Court vorige week zaterdag al afgeladen vol voor het Premier Leaguedebuut van de club. Aston Villa had de primeur als eerste bij Bournemouth op bezoek te komen. 72 minuten hadden de thuisfans hoop op het eerste Premier Leaguepunt, tot Villa-invaller Rudy Gestede het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen kopte.

Bournemouth-speler Joshua King (links) in actie tijdens het debuut van zijn club in de Premier League tegen Aston Villa.
Bournemouth-speler Joshua King (links) in actie tijdens het debuut van zijn club in de Premier League tegen Aston Villa.

Maandag wacht voor Bournemouth het duel tegen topclub Liverpool op Anfield. Vorig seizoen speelden de clubs toevallig twee keer tegen elkaar in bekerduels. Twee keer won Liverpool gemakkelijk. Die verwachting is er nu ook. Maar zoals het wel vaker gaat met clubs die over de gunfactor beschikken, is er altijd de kans – of misschien meer de hoop – op dat wondertje. Helemaal als je het Scheveningen van Engeland vertegenwoordigt.

Onderwerpen