Spring naar de content

Overzicht: de hoogtepunten uit de Eredivisie

De Eredivisie is aan zijn tweede week begonnen. Ajax won de eerste thuiswedstrijd van Willem II met 3-0, een ruime beloning voor een matig optreden. De club wist de aanwezige fans onvoldoende duidelijk te maken dat het een stuk aantrekkelijker wil voetballen dan in het vorige seizoen. Het elftal van trainer Frank de Boer speelde lang in een te laag tempo om de defensie van Willem II veelvuldig in verlegenheid te brengen. De bezoekers uit Tilburg bleven redelijk eenvoudig overeind maar konden niet voorkomen dat een foutje van Stijn Wuytens hard werd afgestraft. De Belg schoof de bal na zeventien minuten zo in de voeten van Nemanja Gudelj, die razendsnel Davy Klaassen bereikte. De aanvoerder van Ajax bood Arek Milik een bijna niet te missen kans (1-0).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Anwar El Ghazi was vorige week de grote man bij Ajax met twee doelpunten tegen AZ. De grillige rechtsbuiten worstelde in het tweede competitieduel vooral lang met zichzelf. Wat hij ook probeerde, bijna niets lukte aanvankelijk. De rechtsbuiten leek rijp voor een wissel, totdat hij een minuut na zijn misser de bal vanaf zo’n meter of achttien hard in bovenhoek knalde (2-0). Met die treffer was de wedstrijd beslist en durfde trainer De Boer het aan om Václav Cerny te brengen. Het zeventienjarige talent uit Tsjechië vierde zijn debuut in de ArenA met een handige bal op de eveneens ingevallen Lasse Schöne. De Deen bereikte El Ghazi, die zijn vierde competitietreffer in twee duels liet noteren.

HP Ajax
Anwar El Ghazi van Ajax (M) heeft de 3-0 gescoord en viert dat met Lasse Schone (L) en Vaclav Cerny (R). Ajax wint de eerste thuiswedstrijd in de eredivisie met 3-0 van Willem II.

Passend vervolg
ADO Den Haag heeft het goede optreden van eerder deze week tegen PSV (2-2) een passend vervolg gegeven. De Haagse ploeg was in Enschede met 4-1 veel te sterk voor FC Twente, dat met name verdedigend enorm kwetsbaar was.

Mike Havenaar (ADO Den Haag) juicht na de 0-1.

De thuisploeg begon het duel nog wel aardig, met een kansje voor rechtsback Hidde ter Avest en een fraaie volley van Felipe Gutiérrez. Na de eerste de beste aanval van de gasten keek Twente echter tegen een achterstand aan. Mike Havenaar, de vervanger van de naar Feyenoord vertrokken topschutter Michiel Kramer, had slechts twaalf minuten nodig om zijn debuut met een doelpunt te bekronen. De Japanner rondde bekwaam af na een bekeken voorzet van Edouard Duplan: 0-1. Binnen het half uur verdubbelde Ruben Schaken de voorsprong (0-2). Het thuispubliek kon pas na 58 minuten echt juichen, nadat Hakim Ziyech de achterstand op 1-2 bracht, door een vrije trap binnen te krullen. De 1-3 kwam er met enig geduld alsnog. Vito Wormgoor mocht bij een hoekschop helemaal vrij inkoppen van zijn directe tegenstander Renato Tapia en vond de verre hoek. Tien minuten voor tijd maakte Duplan er eveneens met het hoofd ook nog 1-4 van.

Eerste competitiezege
PSV heeft zondag voor de tweede keer in twee weken gewonnen van FC Groningen en daarmee de eerste competitiezege van het seizoen behaald. Luciano Narsingh maakte in eigen stadion beide treffers voor de Eindhovenaren: 2-0.

HP psv
PSV-speler Luciano Narsingh scoort de 1-0 en viert dit.

Van de Looi moest in Eindhoven zijn verdediging op drie plekken aanpassen. Door het vertrek van Eric Botteghin naar Feyenoord had zijn vervanger Etiënne Reijnen, die deze week bij SC Cambuur werd gehaald, meteen een basisplaats. Door blessures van Abel Tamata en captain Rasmus Lindgren kregen Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet een kans in de Groningse achterhoede.

Koel
PSV-coach Phillip Cocu koos op zijn zwakste plek in de verdediging toch weer voor Joshua Brenet. Door een knieblessure kan Cocu nog steeds niet beschikken over zijn vaste linksback Jetro Willems. Voorin heeft Cocu aanzienlijk minder problemen. Maxime Lestienne en Narsingh wisselden elkaar op de rechter- en linkervleugel af. Ze lieten al in de zevende minuut zien dat ze ook samen voor doelpunten kunnen zorgen. De nieuwe Belgische aanvaller veroverde de bal op de middenlijn en bracht Narsingh met een splijtende pass in scoringspositie. De international, die nogal eens moeite heeft met afronden, bleef deze keer koel en speelde keeper Sergio Padt uit. Narsingh had na rust weer veel moeite met het benutten van de vele kansen, maar maakte wel zijn tweede toen de bal in de 76e minuut voor zijn voeten viel.

Debuut Kramer
Michiel Kramer heeft zijn debuut bij Feyenoord meteen opgeluisterd met een cruciaal doelpunt. Als invaller had de spits zondag slechts een kwartiertje nodig om zijn ploeg bij SC Cambuur op voorsprong te zetten. Diep in blessuretijd besliste Dirk Kuijt de wedstrijd uit een strafschop (0-2). Na twee wedstrijden heeft de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de volle score van zes punten. Kramer produceerde vorig seizoen bij ADO Den Haag bijna de helft van zijn zeventien doelpunten in het laatste kwartier. De lange spits maakte zijn reputatie meteen waar tijdens zijn debuut voor zijn jeugdliefde. De Rotterdammer stond een kwartiertje in het veld toen hij in de 77e minuut een geschampte voorzet van Bilal Basaçikoglu met zijn hoofd hard inkopte. Kramer maakte het verschil in de periode dat Feyenoord eindelijk het initiatief in handen had genomen.

hp kramer
SC Cambuur-speler Mikhail Rosheuvel (l) met Feyenoord-speler Bilal Basacikoglu (r)

Lang kende de ploeg van Van Bronckhorst in het sfeervolle Cambuurstadion veel problemen met de thuisclub. Opgezweept door het publiek zocht de Friese ploeg steeds snel de aanval. Feyenoord liet zich meeslepen door het hoge tempo dat Cambuur hanteerde, waardoor de wedstrijd op en neer golfde. Bij de Rotterdamse ploeg ontbrak de rust en het overzicht om de juiste openingen te vinden. In de eerste helft kreeg Feyenoord slechts één grote kans via Karim El Ahmadi, die in vrije positie hoog over knalde.