Spring naar de content

Stemmen: wordt deze planeet vernoemd naar een personage uit Game of Thrones?

De lijst met exoplaneten, planeten die om een andere ster draaien dan onze zon, groeit al jaren gestaag. Op dit moment staat de teller op zo’n kleine tweeduizend geregistreerde exemplaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Wanneer zo’n planeet ontdekt wordt krijgt het niets meer dan een code (bijvoorbeeld: HB149026) of een onuitspreekbare naam (bijvoorbeeld: tau Boötis) toegewezen. Maar, net als de zeven planeten die ons in ons zonnestelsel vergezellen, wordt het tijd dat ook deze planeten een alledaagse naam krijgen toegewezen. En die naam mag u gaan kiezen.

De International Astronomical Union (IAU), de organisatie die over het benoemen van objecten in de ruimte gaat, heeft een openbare stemming geopend voor de namen van 32 exoplaneten en 15 van hun gaststerren. Van over de hele wereld zijn namen voor de planeten en sterren voorgesteld, waarna de organisatie een lijst met genomineerden – zo’n tweehonderd in totaal – heeft samengesteld waarop mensen kunnen stemmen. Er was maar één regel: namen van nog levende mensen of met copyright beschermde namen worden niet toegelaten op de lijst. De dag dat Stephen Hawking zijn eigen planeet krijgt laat dus nog even op zich wachten.

Game of Thrones
Op de shortlist staan de meest uiteenlopende namen. Van namen uit de Japanse mythologie tot namen van sciencefictionauteurs als Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Jules Verne. De planeet 51 Pegasi b, de eerste planeet die bij een normale ster werd ontdekt, krijgt bij voldoende stemmen de naam ‘Neil’ – vernoemd naar Neil Armstrong, de eerste man op de maan. (Mocht u deze democratische naamgeving maar achterlijk vinden: u kunt er ook voor zorgen dat deze planeet uit protest de naam Starry Bunnies krijgt.)

Eén van de voorgestelde namen lijkt echter de enige regel te breken: ‘Jaenerys’, naar het personage Daenerys uit Game of Thrones, is voorgesteld als naam voor exoplaneet HD 149026 b. Het is aan u. Uw stem uitbrengen kan hier.