Spring naar de content

Space-espresso, ruimtesla en astronautenpoep: de ruimtevaart innoveert

Een voedingsdeskundige of dokter zal normaliter adviseren om zo weinig mogelijk bewerkt voedsel te nuttigen. Echter is het beginproduct in het geval van toekomstige astronauten zeker geen pretje. Een bedrijf uit South Caroline heeft namelijk een flinke NASA-beurs in de wacht gesleept, voor een machine die van astronautenpoep weer voedsel maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Een dergelijk, op het eerste gezicht wat onsmakelijk idee zou een enorme doorbraak betekenen op het gebied van lange bemande ruimtereizen, naar bijvoorbeeld Mars. Vanwege het gebrek aan ruimte in een spaceshuttle is het behelpen, zelfs met de hoeveelheid voedsel die meegenomen dient te worden.

Het was al lang mogelijk om de urine van astronauten te filteren naar zuiver drinkwater, maar om van een grote boodschap weer een enigszins eetbaar geheel te maken, dat is andere koek. Het is vastgesteld door NASA dat tweederde van de proteïnen die een astronaut binnenkrijgt van dierlijke eiwitten afkomstig moet zijn.

Maar gezien de beperkte ruimte is het houden van vee uiteraard onmogelijk, dus zal alles kant en klaar meegenomen moeten worden. Het ‘recyclen’ van voedingsstoffen is wat dat betreft een uitkomst. Een andere optie is om zelf groenten te kweken, hetgeen onlangs ook tot een doorbraak heeft geleid. Een paar weken geleden werd er voor het eerst sla gegeten die geheel in de ruimte gekweekt was.

Maar uiteraard moet er ook gedacht worden aan de wat minder primaire levensbehoeften. De Italiaanse (hoe kan het ook anders) koffiefabrikant Lavazzo produceerde onlangs een espressomachine die volledig functioneert in gewichtloze toestand, en compleet met speciale zero-gravity cups geleverd werd. Op 3 mei postte de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti een foto van haar eerste bakkie space-pleur.

En zo wordt het leven voor astronauten (op gerecyclede poep eten na dan) stukje bij beetje comfortabeler en gezonder. Want een gezonde astronaut is een gelukkige astronaut, en willen we met bemanning ooit verder komen dan de maan, dan is het natuurlijk wel essentieel dat iemand stabiel blijft.

De vraag is nu: what’s next? Bier gemaakt van hop dat uit de ruimte terugkeerde? Ook dat is geen toekomstmuziek meer.

Onderwerpen