Spring naar de content

Beursborrel: de rente verhogen of niet verhogen, dat is de vraag

Het was een sombere week op de beurzen. Na de uitverkoop van de aandelen Imtech was het nu de beurt aan de diverse onderdelen van het failliete bedrijf en de olieprijs zakte tot het laagste niveau in 6,5 jaar. De Grieken gaan opnieuw naar de stembus en de Chinese beurs schommelde weer wild op en neer. Ook elders in de wereld was sprake van een grillige handel. De markt keek daarbij vooral vooruit en de vraag of de Federal Reserve (Fed) de rente nu wel of niet gaat verhogen, bezorgde beleggers hoofdpijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martijn Mom

Fed-voorzitster Janet Yellen heeft herhaaldelijk aangegeven dit jaar de rente te willen verhogen. Yellen leek in juni al klaar te zijn voor een renteverhoging, maar zag daar toen vanaf. Fed-volgers speculeerden daarna op een renteverhoging in september of december.

Niemand hield rekening met een mogelijke renteverhoging in juli. Toch bleek deze week uit de notulen van de laatste Fed-vergadering dat het weinig had gescheeld of de beleidsmakers hadden het rentetarief vorige maand al opgeschroefd.

Het belangrijkste rentetarief van de Fed staat al sinds december 2008 op het historisch lage niveau van bijna nul en het zou voor het eerst sinds juni 2006 zijn dat de rente weer wordt verhoogd. Een hele generatie traders is in die tijd opgegroeid van stagiair tot professional en zal voor het eerst moeten reageren op een renteverhoging.

De belangrijkste reden voor een renteverhoging is volgens de Fed het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Fed vreest daarbij dat de economie overhit raakt en dat er nieuwe zeepbellen ontstaan indien de rente te laat wordt verhoogd. De Fed schaakt echter op een internationaal monetair schaakbord waarbij buitenlandse factoren mede de zetten bepalen.

Een van die factoren is China. In de notulen uitte de Fed zijn zorgen over de fragiele situatie van de wereldeconomie, en die van China in het bijzonder. Daarbij werd gedoeld op de scherpe koersval van de Chinese aandelenmarkt in juli. De devaluatie van de yuan, die afgelopen week voor onrust op de beurzen zorgde, vond na het laatste rentebesluit plaats. Door die verrassende valutastap van China zou de Fed ook in september af kunnen zien van een renteverhoging. Een verhoging van de rente zou de Amerikaanse dollar alleen maar sterker maken en de economie kunnen schaden.

Een ander belangrijk punt voor uitstel van een renteverhoging is de lage inflatie in de Verenigde Staten. De inflatie is volgens de Fed vooral laag door tijdelijke factoren zoals de lage olieprijzen en zal op den duur wel aantrekken. Als de inflatie echter ook na een renteverhoging laag blijft of zelfs overgaat tot deflatie riskeert de Fed een economische recessie.

Wat een gedoe met die rente. Eigenlijk zou het niet uit moeten maken of de rente nou in september of december wordt verhoogd. Een terugkeer van de rente tot een enigszins normaal niveau zou juist een positief signaal moeten zijn. De markten zijn door het soepele monetaire beleid van de centrale bankiers echter verslaafd geraakt aan ‘goedkoop geld’ en het afkicken zal leiden tot ontwenningsscheuten op de beurzen. De afwachtende houding van de Fed voedt daarentegen ook de hoop onder de die-hardjunkies dat er dit jaar helemaal geen renteverhoging komt en laat de beleggers die wilden afkicken vertwijfeld achter.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Onderwerpen