De hockeymannen sukkelen achter de dames aan op jacht naar goud

Bob van Brussel 21 aug 2015 Sport

De hockeymannen én -vrouwen doen komende week een gooi naar de prijzen tijdens het EK hockey in Londen. Waar de vrouwen de ene na de andere gouden plak binnenslepen op grote toernooien, blijft een grote prijs bij de mannen nu al geruime tijd uit. Stijgen zij dit toernooi eindelijk weer eens boven de vrouwen uit?

De Nederlandse mannen kregen in 2007 voor het laatst het goud, op het EK. Daarna behaalden de heren nog een ereplaats op de Olympische Spelen van 2012 (zilver), tijdens het EK twee jaar geleden (brons) en tijdens het WK in 2014 (wederom zilver). Na die zege in eigen land werd Max Caldas aangesteld als nieuwe bondscoach. De Argentijn moet na zijn succesvolle periode bij de Oranje-vrouwen nu de mannen tot grote hoogtes stuwen.

Onder de nieuwe bondscoach vonden geen grote veranderingen in de selectie plaats. Wel brak de jonge Thierry Brinkman (20) definitief door, een opvallend talent gezien zijn scoringsdrift. Nederland heeft met Mink van der Weerden volgens velen tevens de beste strafcornerspecialist van de wereld in huis. De Oranje-heren kunnen het scorend vermogen van Brinkman en Van der Weerden goed gebruiken, gezien de felle opponenten in de vorm van Spanje, Engeland en Rusland.

Of Caldas het verschil maakten tussen zilver en goud, zal de komende dagen blijken. Oranje is samen met België en Duitsland favoriet voor de titel en opent het toernooi vrijdag om 18.15 uur tegen Spanje. Geen makkelijke tegenstander, dus een scherpe start is cruciaal.

Groepswedstrijden mannen
Nederland – Spanje (vrijdag 21 augustus, 18.15 uur)
Nederland – Engeland (zondag 23 augustus, 19.15 uur)
Nederland – Rusland (dinsdag 25 augustus, 18.15 uur)

De vrouwen zijn als nummer één van de wereld opnieuw de favoriet voor de wereldtitel, en mogen tevreden zijn met hun poule. Met België, Spanje en Polen – respectievelijk 12e, 14e en 24e op de wereldranglijst – als tegenstanders, mag een plek in de kwartfinale geen probleem zijn. Al werd in de voorbereiding verrassend met 2-1 verloren van onze zuiderburen – laten we het een wake up call noemen.

Bondscoach Sjoerd Marijne beschikt in Londen over een selectie vol kwaliteit. Het team is een mooie mix van ervaren krachten als Naomi van As, Maartje Paumen en Ellen Hoog en beloftevolle speelsters zoals spits Ginella Zerbo en middenvelder Xan de Waard.

Nadat in de afgelopen jaren zo’n beetje alle grote toernooien werden gewonnen, hoeft de Nederlandse selectie zich alleen nog te revancheren voor de derde plek op het afgelopen EK. De Oranje-dames beginnen zaterdag om 14.00 uur aan de jacht op de zoveelste gouden plak met een wedstrijd tegen Polen; een lekkere tegenstander voor de vrouwen om warm te draaien.

Groepswedstrijden vrouwen
Nederland – Polen (zaterdag 22 augustus, 14.00 uur)
Nederland – Spanje (zondag 23 augustus, 14:00 uur)
Nederland – Belgie (woensdag 26 augustus, 18.15 uur)

Reageer op artikel:
De hockeymannen sukkelen achter de dames aan op jacht naar goud
Sluiten