Spring naar de content

Tussen de bootschoentjes en polo's op de SAIL (***)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: Amsterdam SAIL.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

File op de A2, en file op het water. Woensdag begon – ongeacht uw woonplaats, u kan het niet gemist hebben – de negende editie van de vijfjaarlijkse Amsterdam SAIL. (Niet te verwarren met de sale, iedere donderdagavond.) 50 tallships en 5.000 boten trekken tot en met zaterdag door de Amsterdamse grachten en het IJ. Er wordt links en rechts al gesproken over ‘de meest bezochte editie’ van het dit grootste gratis (lekker Hollands) nautische evenement van Europa.

Het is pas feest als Patty Brard + Partner zijn geweest
Het is pas feest als Patty Brard + Partner zijn geweest

De eerste SAIL werd gehouden in 1975 om het 700 jarige bestaan van Amsterdam te vieren. Boten van over de hele wereld werden uitgenodigd en arriveerden via het IJ. Voila, de SAIL was een feit. Tegenwoordig is de haven niet meer toegankelijk voor al die driemasters, vanwege de relatief lage Jan Scheaferbrug.

Maar wat voor de een obstakel is, is voor de andere een business opportunity. Ondernemer Sico de Moel toverde de brug om tot pop-uprestaurant L'Invite. En bij een pop-uprestaurant hoort een opening. Figuren uit de modewereld, soapie's, bloggers, floggers waren op komen dagen, en ook Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven was van de partij. Zijn pr-rol was echter beperkt: Zijne Hoogheid wilde niet op de foto.

Fashion twins: (Mode vrouw) Winonah de Jong & Claudia Straatmans (Marie Claire)
Fashion twins: Winonah de Jong & Claudia Straatmans (Marie Claire)

Zodra de schemering inzette veranderde saxofonist Ben Rodenburg (bekend van zijn samenwerking met Bakermat) het restaurant in een nachtclub zoals u, waarde lezer, hem kent uit Saint-Tropez.

Maar de SAIL is meer dan drank en schepen. (Wie spreekt van ‘boten’ begeeft zich op glad ijs. Een schipper is snel beledigd. ‘Bootjes’ is uit den boze.) Burgervader Van der Laan organiseerde donderdag Amsterdam Inbusiness soiree in het Muziekgebouw Aan 't IJ. Onder het genot van een kleffe Indische rijsttafel onder warmtelampen – het verschil met L'Invite was groot – kwam de crème de la crème van de Amsterdamse zakenwereld bijeen. Om u een beeld te geven van het gezelschap: de grap ‘het is net-werken’ werd geregeld gemaakt.

Het is Net-Werken: Hilde van der Meer (Amsterdam Business), Emil Reen (Amsterdam Luxury) Burgemeester Eberhard van der Laan, Emmy Stoel (Okura Hotel) (Vlnr.)
Net-Werken: Hilde van der Meer (Amsterdam Inbusiness), Emil Reen (Amsterdam Luxury) Eberhard van der Laan, Emmy Stoel (Hotel Okura) (v.l.n.r.)

De chauvinist Van der Laan refereerde in zijn welkomstwoord aan de Gouden Eeuw: "Amsterdam was toen verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldhandel en was een stad. Nu is het een dorp, maar nog steeds met een bijzonder karakter."

Vijf dagen lang wordt de SAIL afgesloten met een vuurwerkshow, naar verluidt zichtbaar in heel de stad.

Eindoordeel
Amsterdam is geen dorp, Amsterdam is een bedrijf. Een bedrijf dat een gigantisch evenement heeft opgezet, met allure en een zeer internationaal karakter. Een Koningsday XXL, een Gay Parade voor de schipper. Hartstikke veel te doen (bekijk het hele schema hier), hartstikke toegankelijk. (Alleen: vergeet uw bootschoenen en polo niet.)

tompoes3

#linvite5: Nada van Nie (presentatrice), Morris Neuhaus PR, Sico de Moel, Kunstenaar Selwyn Senatori met vrouw Irene & Foodblogger Jelmer de Boer (Vlnr.)
Presentatrice Nada van Nie, Morris Nieuwenhuis, Sico de Moel, kunstenaar Selwyn Senatori met vrouw Irene en foodblogger Jelmer de Boer (v.l.n.r.)