Ashley Madison en de westerse moraalpolitie

Lisa Bouyeure 22 aug 2015 Leven

Marvin Gaye moest nog through the grapevine vernemen dat zijn schatje met een andere man rommelde, en Stevie Wonder kreeg pas een strange feeling toen hij zijn slapende geliefde de naam van een vreemde man hoorde fluisteren. Sinds deze week hoeft het allemaal niet meer zo omslachtig. De gegevens van 35 miljoen mogelijke vreemdgangers, waaronder 594 Nederlanders, werden dinsdag publiek gemaakt door hackers. Driewerf hoera voor de westerse moraalpolitie.

Life is short. Have an affair. Op de homepage van de getroffen Canadese datingsite Ashley Madison maakt een mooie jonge vrouw met een sluike, gephotoshopte coupe het stiltegebaar met haar gemanicuurde wijsvinger voor haar mond. Ze draagt een trouwring. Haar blozende lippen lijken te lispelen: stop met wat je aan het doen bent en kom een scheve schaats rijden, het is hier fantastisch! Beloftes als ‘’s werelds beste discrete datingsite voor getrouwde mensen’, ‘award voor betrouwbare beveiliging’ en ‘100% discreet service’ konden niet voorkomen dat hackerscollectief Impact Team miljoenen namen, adressen, GPS-coördinaten en creditcardgegevens openbaarde.

Het ging de hackers, die eerder eisten dat Ashley Madison en zustersite Established Men offline werden gehaald, om de fraude, domheid en het bedrog van zowel de mensen achter de websites als de leden. Die laatsten werden in een manifest direct aangesproken: “Leer je lesje en maak het weer goed. Het is nu even pijnlijk maar je komt er wel overheen.” Eigen schuld, dikke bult. Bedriegers hebben geen recht op privacy, dat is de tendens online. Net als racisten, pedofielen, wildplassers, abortusartsen, dronkaards, vrouwen die zich laten filmen met een mannelijk lid in hun mond en niet te vergeten blote beroemdheden.

The Fappening
Een jaar geleden werden bijna vijfhonderd foto’s van voornamelijk vrouwelijke sterren onder luid gejuich het internetforum 4chan op gesmeten. Het waren pikante privékiekjes van onder anderen Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst. Hadden ze maar niet zo ontzettend wulps op de foto moeten gaan. En hadden ze iCloud maar niet moeten vertrouwen. Een roedel bloeddorstige honden zette zijn tanden in het appetijtelijke vlees en sleurde zijn prooi van forum naar imageboard naar alle mogelijke soorten sociale media. Nu zijn de miljoenen al dan niet potentiele overspeligen aan de beurt. Volgens de hackers gaat het om voornamelijk mannen.

In een aantal islamitische landen, waaronder Saoedi-Arabië en in mindere mate ook Egypte, is de moraalpolitie actief. Er wordt opgelet of vrouwen zich wel zedig kleden en gedragen, een teveel aan make-up leidt tot een berisping en ongehuwde mannen en vrouwen worden zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt gehouden. In het vrije Westen hebben hackers deze nobele taak op zich hebben genomen. Driewerf hoera.

Reageer op artikel:
Ashley Madison en de westerse moraalpolitie
Sluiten