Spring naar de content

Binnenkijken: een kosmopolitisch hotel in Noordwijk

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een kosmopolitisch hotel aan de Hollandse kust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Het moment dat de dag overgaat naar nacht. De zon gaat onder en een mysterieuze schemering zorgt voor een zwoele avond. Dat momentje is het Vesper moment, het moment waar het Vesper Hotel zijn naam aan te danken heeft. Het boutique hotel staat nu precies een jaar aan de Noordwijkse kust. Het pand stamt uit 1904, toen heette het nog Hotel Clarenwijck. In november van 2013 kochten de broers Michiel en Martijn van den Berg het en namen architect Bart Akkerhuis in de arm om het hotel te verbouwen. Het werd gesloopt, herbouwd en ingericht in korte tijd, in juli 2014 werden de eerste gasten al verwelkomd.

vesper-low-res-2519
Het vesper momentje: de zon gaat onder en zorgt voor een mooie gloed in de lobby. Aan de tafel een deel van de collectie Eames stoelen

Goede band
“Dat ging inderdaad snel”, beaamt Michiel van den Berg, “Samen met Bart Akkerhuis zijn we gaan kijken wat we willen en wat we kunnen. Met hem hebben we eerder samengewerkt aan onze strandtent Bries. We hebben een goede band met hem en het werkt perfect samen.”

Vesper_Press_Image_0023
De lobby van het hotel. Een lange tafel met veel kunst en fotografie aan de muur

Inspiratie
Badplaats Noordwijk heeft al flink wat hotels, dan moet je dus wel met iets anders komen. Daarom bezochten de broers veel hotels over de hele wereld voor inspiratie. Er werd gekeken en geproefd bij het Delano Hotel, Mama Shelter, Hotel Bel Ami, maar ook gewoon in Nederland bij het  Lloyd Hotel en Hotel New York. “Alle ervaringen wilden we combineren tot iets unieks, niet kopiëren. We hebben gekozen voor een boutique hotel met drie ijkpunten: een grandioze lobby, karaktervolle kamers en een ongekende service.”

Vesper-2830
De bar met de lange kast, hij loopt door de lobby en reikt zelfs tot de tweede verdieping

Het hart
De lobby vormt het hart van het hotel. Er is geen balie, inchecken kan gewoon aan de bar. In het midden staat een grote kast van koper en messing, die loopt over de hele breedte en zelfs naar de tweede verdieping. Aan de ene kant van de lobby dient het als toonbank voor opvallende kunst en gekregen cadeaus, aan de andere kant bij de bar staan de flessen drank er uitnodigend opgesteld.  Verder vind je hier luxe loungebanken, intieme zitjes, antiek en design. “We hebben veel Eames stoelen staan, het zijn de originele, veel gasten geloven het niet.” De trap naar boven is van glas, je kijkt er zo doorheen naar het grote glas-in-lood dak. Beneden kom je in de wijnkelder waar een paar honderd flessen achter een driehonderd jaar oude deur liggen opgeborgen.

Lege vrachtwagen
De inrichting komt voornamelijk van een Franse antiekmarkt. Gebroeders Van den Berg gingen eind april 2014 met een lege vrachtwagen naar een Parijse buitenwijk. Daar vonden ze stoelen, tafels, lampen, accessoires zoals verrekijkers, wereldbollen en kunst. Met een volle vrachtwagen keerden ze naar huis.

vesper-high-res-1990
De rode ‘Sensuele kamer’. Handgemaakte bedden met Egyptisch katoen en een uniek stuk kunst aan de muur

Zes karakters
Het Vesper Hotel herbergt 27 kamers. Alle kamers zijn op basis van zes karakters. De Cosmopolitische kamers hebben blauwe en grijze tinten en geïnspireerd op de wereldreiziger. Surprising in de stijl van Paul Smith, de Sensuele kamers hebben rood en roze tinten, Dandy staat voor groen en een beetje gek, de Mysterieuze kamer is in de vesper-paarse kleur en Puur is met veel wit en hout.

Vesper_Press_Image_0032
Een kamer in de stijl ‘Puur’ met veel witte meubels en hout. Ook weer design gemixt met kunst en antiek

Uniek
De luxe kamers hebben een sauna, rainshower of bad op verhoging. De bedden zijn handgemaakt en lekker zacht door de lakens van Egyptisch katoen. Ook staan er weer verschillende design meubels en antiek. Elke kamer heeft bovendien een uniek stuk fotografie of kunst aan de muur.

vesper-high-res-2394
Vanuit het verhoogde bad kijk je uit op zee

Kamers zijn er vanaf €140,00 per nacht. Uitzicht op zee is daarbij inbegrepen.