Het Ajax-belang van WK-judoka Guillaume Elmont

De jeugd van Ajax kijkt opeens met heel andere ogen naar het WK judo, dat maandag van start gaat in Astana, Kazachstan. Astana is gelegen in een vlak steppegebied en betekent ‘hoofdstad’ in het Kazachs, maar daar gaat het nu even niet over. Het gaat over Guillaume Elmont.

De performance-trainer (34) zit aan de lunch op sportpark De Toekomst, het dagelijkse onderkomen van Ajax. Als hij klaar is met zijn maaltijd en even later langsloopt zien we pas goed hoe breedgeschouderd hij is, die judoka Elmont – niet te verwarren met z’n jongere broer Dex. Spieren als staalkabels hangen om zijn schouders en, ook niet onbelangrijk, geschoold als psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Een jongen, die dus echt wel weet wat hij straks gaat doen als hij klaar is met al dat gejudo.

Leermeester
Elmont komt vrijdag voor het eerst in actie op het WK. Op De Toekomst zal Abdelhak ‘Appie’ Nouri, het grootste talent uit de Ajax-opleiding sinds jaren, met zijn neus tegen het beeldscherm gedrukt zitten want de NOS zendt alle finales live uit. Het gaat misschien wat ver om Elmont als leermeester  van Nouri aan te wijzen, maar belangrijk is hij wel geweest in zijn ontwikkeling de voorbije twee jaar.

hp elmont
Judoka en performance-trainer Guillaume Elmont neemt deel aan de wereldkampioenschappen in Astana. In totaal reizen achttien Nederlandse judokas af naar de hoofdstad van Kazachstan voor de mondiale titelstrijd

Als performance-trainer van Ajax, ik heb die term niet verzonnen, is Elmont intensief aan de slag gegaan met Nouri. Waar de toekomstige sterspeler twee jaar geleden slechts 30 kilo aan de halter kon tillen, daar stopt hij tegenwoordig pas bij 110 kilo, twee keer zijn eigen lichaamsgewicht. Dat zegt natuurlijk helemaal niks over Nouri’s voetbalkwaliteiten, maar testen wijzen uit dat hij fysiek en conditioneel in ieder geval een stuk sterker is geworden. En sneller, dat ook.

Vruchten afwerpen
Op de website van Ajax zegt Elmont over de ontwikkeling van Nouri dat de speciale trainingen z’n vruchten beginnen af te werpen. Nouri begint op een hoger niveau aan wedstrijden en kan de 90 minuten tegenwoordig moeiteloos voltooien. “Daardoor raakt hij nog gemotiveerder om extra aan zijn lichaam te werken.” Jeugdspelers maken meer trainingsuren in Amsterdam, dat maakt deel uit van het allesomvattende plan om ze op steeds jongere leeftijd naar een hoger niveau te tillen. En de aanwezigheid van Elmont werk aanstekelijk, zegt hij zelf. “De spelers worden steeds enthousiaster omdat ze merken dat het werkt. Er heeft een cultuuromslag plaatsgevonden.”

Vaste team
Elmont is overigens niet als de enige performance-trainer actief op De Toekomst. Ook Bram Som (atletiek), Freek de Boer (triatlon), Ross Watson (American football) en Christian Tamminga (polsstokhoogspringen) behoren tot het vaste team. Het is alom bekend dat voetballers minder trainingsuren maken dan andere sporters, zegt Elmont. Dus valt er volgens hem ook meer uit te halen. Nouri, maar ook Donny van de Beek en Vaclav Cerny zijn daar het levende bewijs van. “Mede dankzij de performance trainingen zijn ze eerder klaar om de stap naar het eerste elftal te maken,” geeft Elmont zichzelf en zijn collega’s een klopje op de schouder.

nouri
Abdelhak Nouri in actie. Foto: Ajax.nl

Dat hij straks maar als een wereldkampioen onthaald mag worden door Appie en zijn vrienden.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: vechtsporten.

Reageer op artikel:
Het Ajax-belang van WK-judoka Guillaume Elmont
Sluiten