In beeld: het openingsweekend van het WK Atletiek

De Redactie 23 aug 2015 Sport

De eerste twee dagen van het WK Atletiek kwamen er meteen wat Nederlanders in actie. Ook zag u de finale van het koningsnummer met de bekende sportgiganten.

Zo prolongeerde Usain Bolt zijn wereldtitel op de 100 meter. De Jamaicaanse sprintgigant troefde zondag in Peking in de finale van het koningsnummer al zijn concurrenten af en met name zijn grote uitdager Justin Gatlin. Bolt flitste naar zijn derde gouden WK-medaille op de 100 meter in zijn beste tijd van dit seizoen: 9,79. De Amerikaan Gatlin, die deze zomer de meeste indruk maakte op de sprint, eindigde als tweede in 9,80.

Van rechts naar links: Jimmy Vicaut, Tyson Gay, Asafa Powell, Ramon Gittens, Churandy Martina en Ben Youssef Meite in actie op de 100 meter tijdens de halve finale

Churandy Martina deed niet mee aan de finale. De 31-jarige atleet uit Curaçao eindigde in zijn reeks uit de halve finales als vijfde in 10,09. Alleen de eerste twee uit de serie drongen direct door naar de eindstrijd. Hij kan zich nu gaan richten op de 200 meter, een afstand die hem beter ligt.

Overtuigend optreden
De Nederlandse atlete Sifan Hassan heeft na een overtuigend optreden de finale bereikt van de 1500 meter. Ze won haar serie zelfs in de halve finales. Hassan is regerend Europees kampioene en geldt als medaillekandidate op de WK. Ze scherpte dit jaar haar Nederlands record aan tot 3.56,06 en ze is daarmee de op een na snelste vrouw van dit jaar op de 1500 meter. Maureen Koster redde het niet, ze eindigde als negende in de tweede heat terwijl er een plek bij de eerste vijf was. De finale is op dinsdag.

Sifan Hassan tijdens de 1500 meter

Liemarvin Bonevacia heeft zondag bij de WK atletiek in Peking zijn Nederlands record op de 400 meter aangescherpt. De atleet van Curaçao liep in de series voor het eerst in zijn loopbaan onder de 45 seconden, namelijk 44,72. Hij haalde bijna zeven tienden van zijn oude record van 45,40 af. De halve finales zijn maandag.

Flitsende start
Dafne Schippers heeft een flitsende start gemaakt in Peking. De Europees sprintkampioene won zondag overtuigend haar serie op de 100 meter en is door naar de halve finales op maandag. Schippers had voldoende aan een tijd van 11,01 seconden om haar heat te winnen en die tijd liep ze met een fikse tegenwind. De sprint van de Utrechtse oogde ontspannen en hoefde niet voluit te gaan. Schippers, van origine een meerkampster, koos deze zomer definitief voor de sprintnummers. Ze dook dit jaar als eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden. Haar record is 10,92.

Dafne Schippers in de heat van de 100 meter met fikse tegenwind

Nadine Broersen heeft net naast een medaille gegrepen. De Dongense eindigde als vierde op de zevenkamp met een puntentotaal van 6491, iets minder dan haar persoonlijke record. Voor aanvang van de afsluitende 800 meter stond Broersen tweede, maar ze verloor op het laatste onderdeel twee posities. Zowel de Canadese Brianne Theisen-Eaton als de Letse Laura Ikauniece-Admidina liepen een betere tijd. Theisen pakte zilver, de Lets kaapte het brons weg voor de Nederlandse. De Britse olympische kampioene Jessica Ennis-Hill veroverde de wereldtitel met 6669 punten.

Atlete Nadine Broersen in actie tijdens de meerkamp, ze greep net naast een medaille
Atlete Nadine Broersen in actie tijdens de meerkamp, ze greep net naast een medaille

Tegenvaller
Een tegenvaller voor Jamile Samuel. Op de 100 meter werd ze gediskwalificeerd na een valse start in haar serie. Samuel kan zich nu richten op de estafette. Ze is een van de loopsters in het Nederlands team op de 4×100 meter.

hp atletiek
Jamile Samuel reageert teleurgesteld na haar diskwalificatie op de 100 meter

 

Reageer op artikel:
In beeld: het openingsweekend van het WK Atletiek
Sluiten