Overzicht: de hoogtepunten uit de eredivisie

Het derde weekend van de eredivisie zit er weer op. Dit weekend ontbrak het aan overtuiging bij PSV,  Feyenoord beloonde zich rijkelijk tegen Vitesse, Ajax sjokte in wandeltempo naar de derde competitiezege en Tannane is de nieuwe held van Heracles.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

PSV en het Abe Lenstra-stadion, het blijft een lastige combinatie. De laatste jaren liep het bezoek aan Heerenveen steeds uit op een teleurstelling. Na drie nederlagen op rij in Friesland moest de landskampioen zaterdag genoegen nemen met slechts een puntje: 1-1. Beide ploegen zijn dit seizoen na drie competitiewedstrijden, waarin ze vijf punten pakten, nog ongeslagen. De  overtuiging ontbrak in het spel van PSV. De landskampioen mocht doelman Jeroen Zoet dankbaar zijn dat het niet al binnen twintig minuten op achterstand stond. Zoet zag Luciano Slagveer twee keer alleen op zich afkomen en ook Sam Larsson verscheen oog in oog met de PSV-doelman, die de bezoekers echter steeds op de been hield. Het initiatief lag meestal bij Heerenveen.

hp heerenveen
SC Heerenveen-speler Caner Cavlan viert de 1-0 tegen PSV

PSV startte sterk na rust, maar kwam na tien minuten wel op achterstand. Davy Pröpper hield St. Juste vast bij een Friese hoekschop, Caner Cavlan benutte de toegekende strafschop: 1-0. Heerenveen ging op jacht naar meer, maar moest in de 66e minuut ineens de gelijkmaker incasseren. Luuk de Jong schoot PSV op aangeven van Adam Maher langszij (1-1). In de slotfase kregen de bezoekers het moegestreden Heerenveen nog bijna op de knieën, maar Mulder redde een punt voor de thuisploeg. “Wat we lieten zien, leek helemaal nergens op”, aldus trainer Cocu na afloop van de uitwedstrijd. “Als je voor de titel wil gaan, zal je echt met een andere instelling op het veld moeten staan. Jammer dat we op 1-1 bleven steken, er had meer in gezeten.”

Flipperkast
Het leek in De Kuip tijdens Feyenoord tegen Vitesse af en toe wel op een flipperkast, zo vaak vloog de bal alle kanten op. Van verzorgd voetbal was amper sprake. Kansen kregen beide ploegen nauwelijks in de volgepakte Kuip, waarin de supporters uit onvrede steeds meer gingen fluiten. Feyenoord werd voor rust één keer gevaarlijk via Lex Immers. De Hagenaar, terug in de basis, kopte een afgemeten voorzet van Terence Kongolo recht in de handen van Eloy Room. Aan de andere schoot Milot Rashica na een vlotte uitbraak van Vitesse de bal op doelman Kenneth Vermeer. Op slag van rust ontsnapte Feyenoord aan een strafschop, toen Rick Karsdorp in het zestienmetergebied Isaiah Brown aantikte. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag daar echter geen overtreding in.

hp feyenoord
Colin Kazim-Richards viert met Michiel Kramer van Feyenoord de overwinning. In de eredivisie wint Feyenoord met 2-0 van Vitesse.

Het duurde in de tweede helft lang voordat Van Bronckhorst zijn zo sterk bezette bank ging gebruiken. Eerst mocht Eric Botteghin debuteren en in de 67ste minuut kwam Michiel Kramer de onzichtbare Kazim aflossen. Dat Feyenoord het zwakke optreden toch omzette in een overwinning, dankte het aan een cadeautje van Gözübüyük. Die wees naar de stip toen Kongolo, die vlak daarvoor buitenspel stond, een kwartier voor tijd over het been van Kashia dook. Kuijt benutte ook zijn derde strafschop van dit seizoen en anderhalve minuut later besliste Bilal Basaçikoglu het tegenvallende duel: 2-0.

Defensieve speelwijze
Drie wedstrijden, negen punten, acht doelpunten en nul tegentreffers. Met de rapportcijfers van Ajax is weinig mis. De spelers van Frank de Boer komen dit seizoen echter nog niet in aanmerking voor de schoonheidsprijs. Daarvoor ligt het tempo vaak te laag en rolt de bal te veel over de breedte van het speelveld. Voor de tweede keer binnen drie dagen merkte Ajax dat het lastig voetballen is tegen een extreem verdedigende tegenstander. NEC verzamelde na balverlies zo veel mogelijk spelers rond het eigen strafschopgebied, net als afgelopen donderdag het Tsjechische Jablonec deed in de ArenA. Ajax wist zich onvoldoende raad met die defensieve speelwijze. Het elftal van trainer Frank de Boer speelde in een te laag tempo en sprong onzorgvuldig om met die paar kansen die het kreeg.

ajax-wint-ook-van-nec
NEC-speler en debutant Mohamed Rayhi (l) in duel met Riechedly Bazoer (r)

Zo verzuimde Davy Klaassen zijn ploeg al na vier minuten op voorsprong te zetten. Ook Milik miste in kansrijke positie en raakte vervolgens de paal. Het was vooral aan doelman Hannes Halldórsson te danken dat NEC niet een snelle tegentreffer incasseerde. Ajax schakelde na de openingstreffer van Arek Milik niet door naar een hoger tempo en NEC miste kwaliteit om het de bezoekers lastig te maken. Milik leek in de 86e minuut op weg naar zijn tweede treffer, maar zag Van Eijden de bal uiteindelijk in eigen doel werken.

de-boer-best-tevreden-met-ajax
Na afloop was trainer De Boer best tevreden met Ajax

Nieuwe publiekslieveling
Van zero naar hero: Oussama Tannane is de naam. Het voormalige probleemkind is bij Heracles Almelo plotseling de nieuwe publiekslieveling. De 21-jarige spits van Marokkaanse afkomst deed zaterdagavond iedereen in voetbalminnend Nederland versteld staan. Met vier mooie treffers op rij binnen de 7e en 41e minuut maakte hij er in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (1-6) een ware one-man-show van. Voor de Friese defensie was er geen houden aan. Elke aanval waarbij hij betrokken was, leverde groot gevaar voor het doel van de onzekere keeper Leonard Nienhuis op. Tannane begon zijn gedenkwaardige optreden met een doeltreffende schuiver waarna hij bijna een kwartier later een strafschop benutte, die hij zelf had afgedwongen (0-2). Cambuur kon zich niet meer herstellen van de pijnlijke start. Tannane profiteerde koelbloedig van de defensieve chaos en kwam voor de rust nog eens twee keer tot scoren met twee sterke acties (0-4).

tannane-kwelt-cambuur-met-vier-treffers
De nieuwe held van Heracles: Oussama Tannane

Na de pauze viel de productie bij Tannane stil. Dankzij Wout Weghorst en Thomas Bruns konden de Tukkers toch weer juichen (0-5 en 1-6). Bartholomew Ogbeche haalde namens de ontredderde thuisploeg de nul nog van het bord.