Spring naar de content

Drs. P: een eigen plein in de door hem zo geliefde hoerenbuurt van Amsterdam

Wat Aan de Amsterdamse grachten van Wim Sonneveld is voor de grachten, is Quartier Putain van Drs P. (pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, 1919 - 2015) voor de wallen: een melancholische ode aan de Amsterdamse buurt van weleer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Denkend aan 'de hitsige buurt rond het Oudekerksplein' zingt de in juni overleden zanger en tekstdichter in zijn lied vol liefde over 'de meisjes van 't vrije bestaan / met hun kleurige jurken al haast niet meer aan'. Hij beschrijft de pakhuizen aan de Oudezijds Achterburgwal, en hoe daar 's avonds laat 'bij een hemel zo zacht als fluweel' af en toe 'een geur van kaneel' uit een pakhuis ontsnapt. 'En het donkere water, verstild in de gracht / weerspiegelt de rust van de komende nacht.' Een mooiere lofzang op de rosse buurt van Amsterdam is nooit geschreven.

En dat vonden meer mensen. Enkele jaren geleden werd het nieuwe kantoor (tevens koffiesalon) van hiphoplabel TopNotch aan het Oudekerksplein omgedoopt tot Quartier Putain. Dat de doctorandus niet veel later in het bejaardentehuis tegenover het Oudekerksplein zou komen te wonen, was natuurlijk toeval - maar ook weer niet. Tot kort voor zijn dood dronk hij steevast elke zondag een kopje koffie dronk op het terras van het naar zijn lied vernoemde koffiehuis.

Na zijn overlijden heerste de behoefte om Drs. P te eren in Amsterdam - de stad die vele jaren zijn thuis was. Toen bleek dat een eigen straat of brug voorlopig niet tot de mogelijkheden behoort, besloten enkele P-adepten het stukje Oudekerksplein voor het koffiehuis naar de taalvirtuoos te noemen. Op maandag 24 augustus 2015, de dag dat Heinz Polzer zijn zesennegentigste verjaardag zou hebben gevierd, wordt het straatnaambordje van het officieuze Drs. P-Plein feestelijk onthuld.

De doctorandus zou, met een onvermijdelijke sigaar tussen wijs- en middelvinger geklemd, vast zijn kenmerkende minzame glimlach hebben opgezet bij het idee van een eigen plein in het door hem zo geliefde dartele district.