Spring naar de content

Het verhaal achter de foto: ‘104-jarige hipster uit Berlijn’ blijkt hoax

Het begon met een simpel berichtje op de populaire website Reddit: ‘This man is 104 years young. And he has more swag than some youths‘, was de titel boven het bericht. Het bericht zelf omvatte niet meer dan een foto van een elegante heer op leeftijd die, gekleed in een hip kostuum met groene vlinderdas en bijpassende zomerhoed, op een station muziek luistert op zijn iPhone. De foto werd binnen no time meer dan een miljoen keer bekeken en was het hele weekend all over the internet te zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Als snel gingen ook serieuze media met de foto van de hippe opa aan de haal. Van The Huffington Post tot de internationale editie van Metro – iedereen was er als de kippen bij om een graantje mee te pikken en views te scoren.

Bij zo’n ‘dit is te mooi om waar te zijn-bericht’ gaan de alarmbellen natuurlijk meteen af. Klopt de informatie wel? In de comments onder het facebookbericht van website Unilad – die de foto op Facebook plaatste en daarmee meer dan 400.000 likes genereerde – staan reacties als: ‘Toen ik deze foto eerder voorbij zag komen was deze meneer nog tachtig’, en: ‘Op een andere facebookpagina staat dat deze man 102 jaar oud is. Of is hij in twee dagen twee jaar ouder geworden?’ En: ‘Het duurt, gezien de snelheid waarmee deze man verouderd, vast niet lang voordat hij als ‘114-jarige hipster’ wordt voorgesteld.’

Maar wie is deze man dan wel? De website BoredPanda wist te achterhalen dat het om Günter Anton Krabbenhöft gaat – die door de website Il Color Blu recentelijk werd gefotografeerd in de buurt van metrostation Kottbusser Tor in Berlijn. Over de leeftijd van de geportretteerde zijn ze het nog niet eens. Krabbenhöft zelf zegt daarover op Facebook: ‘Ze hebben mijn leeftijd verdubbeld.’ Over zijn eigenlijke leeftijd wil de bejaarde dandy niets zeggen, maar uit een eerder gepubliceerd interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung blijkt dat ‘de 104-jarige opa’ in werkelijkheid pas zeventig jaar oud is, houdt van hippe feestjes en zich al jaren zo smaakvol kleedt. “Je kledingstijl is de spiegel van de ziel: zoals je je kleedt, voel je je. Ik wil met plezier naar mezelf kunnen kijken. En ik heb me altijd al zo gekleed: ik ging zo naar het werk en ik ging zo naar de sportschool.”

En zo kan het dat de op hol geslagen fantasie van een sensatiebeluste redditer, plus een paar prachtige portretten van een bejaarde heer met stijl, het internet een heel weekeinde domineren.

G1

(via)

G2

(via)