Spring naar de content

Oekraïne viert de onafhankelijkheid. Maar valt er wel iets te vieren?

In Oekraïne wordt vandaag, 24 augustus, een nationale feestdag gevierd, ter ere van de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, 24 jaar geleden. Vlak voordat de Sovjet-Unie destijds uit elkaar viel, sprak Oekraïne haar onafhankelijkheid uit middels een referendum. Maar valt er nog wel iets te vieren? Op die vraag gaf de Oekraïense president Petro Porosjenko zelf het antwoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

“Moskou heeft de rebellen 500 tanks, 400 artilleriesystemen en 950 gepantserde voertuigen geleverd,” sprak Porosjenko tijdens de bijbehorende ceremonie. Wanneer? “Deze week.” Hoeveel militairen? “Drie grote konvooien.” Waarheen? “Loehansk, Donetsk en Debaltseve.” Porosjenko waarschuwde met die woorden voor de dreiging van een Russische inval. Rusland zou volgens de president zelfs met het idee spelen om een rechtstreekse aanval te plegen op Oekraïne.

Enfin, met de Russen toch al op Oekraïens grondgebied – in ieder geval op de Krim – resteert de vraag wat het Oekraïense volk in hemelsnaam daadwerkelijk viert. Het zou weleens de schamele geruststelling kunnen zijn dat de Russen momenteel nog altijd niet álle delen van het land bezetten. Terwijl de staatskas leeg is, kondigde Porosjenko op de feestdag koeltjes een verdere versterking van het leger aan. Later op de dag vloog hij naar Berlijn om met Angela Merkel en François Hollande te praten. Dinsdag verschijnt hij in Brussel.

Tweespalt
In mei van dit jaar tekende de president een omstreden wet die onder meer Sovjet- en nazi-propaganda in Oekraïne verbiedt. Het voeren van het hamer-en-sikkelsymbool of het hakenkruis is zodoende verboden. Oekraïne wil door middel van de wet afrekenen met de communistische geschiedenis. Kenners vrezen juist een verdere tweespalt in het land. Die zou dan weer te maken hebben met de tekst in de wet over het Oekraïense verzet tegen de Sovjet-Unie. Mensen die daaraan meededen, worden neergezet als helden. Kanttekening: sommige Oekraïense verzetsstrijders hadden nauwe banden met de nazi’s.

Het enige juiste antwoord op de vraag welke onafhankelijk Oekraïne vandaag viert, valt slechts te vinden in de manier waarop dat gebeurt. Met trots.