Spring naar de content

Zo zag het dierenrijk eruit als de mens nooit had geleefd

Deense wetenschappers hebben een poging gedaan om in kaart te brengen hoe planeet Aarde eruit zou zien zonder de aanwezigheid van de dominante soort de mens. Dat er buiten Afrika weinig grote zoogdieren meer te vinden zijn, wijten de onderzoekers aan de destructieve invloed van de mens. De resultaten publiceerden zij in vakblad Diversity and Distributions.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In een wereld zonder mensen zou een groot deel van Europa nu een groot wildpark zijn, zoals delen van Afrika dat anno 2015 (nog) zijn. Er zouden in Europa niet alleen heel veel wolven, elanden en beren rondlopen, maar ook veel grotere zoogdieren zoals olifanten en neushoorns, schrijven onderzoekers Soren Faurby en Jean-Christian Svenning van de universiteit Aarhus in vakblad Diversity and Distributions. Twee kaarten met daarop het aantal grote zoogdieren (groter dan 45 kilogram) geeft hun resultaten concreet weer.

wereld1
Het huidige aantal grote zoogdiersoorten, wereldwijd
wereld2
Een wereld zonder de destructieve mens.

Het onderzoek werd samengesteld op basis van beschikbare gegevens over de natuurlijke verspreiding van mens en dier. “Noord-Europa is verre van de enige plek waar de mens de diversiteit van zoogdieren gereduceerd heeft. Het is een wereldwijd fenomeen,” legt Svenning uit. Volgens hem is de reden dat de diversiteit aan dieren in Afrika nog zo groot is, omdat het de enige plek ter wereld is, waar grote zoogdieren nog niet door mensen zijn uitgeroeid. Het heeft niets met klimaat en omgeving te maken.

Vooral in Noord- en Zuid-Amerika zouden veel meer zoogdieren rondlopen als de mens niet had bestaan. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek een referentie zal zijn voor natuurbehoud en –herstel. “We hebben met ons onderzoek laten zien hoe de wereld er zonder tussenkomst van mensen uit zou zien. Het is aan de politiek om een beslissing te maken over conservatie en herintroductie van sommige diersoorten. Hoe willen wij dat onze natuur eruitziet?”