Spring naar de content

Tom Dumoulin valt niet alleen als Superman, hij is er één

Als Superman vloog hij tijdens de Ronde van Frankrijk de Belgische berm in. Een zwaar gehavende schouder was het onvermijdelijke gevolg. Einde Tour, weg kans op de gele trui. Bijna twee maanden later is Tom Dumoulin weer hersteld en pakt hij de leiding in de Vuelta a España, als een ware Superman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het dagelijks leven is Tom Dumoulin een heel gewone 24-jarige jongen uit Maastricht. Doe hem een bril op, en met zijn zwarte haar en strakke kaaklijn is hij net Clark Kent. Vriendelijk en bescheiden, ook over zijn eigen mogelijkheden: “In de eerste week is het niet erg als ik iets minder ben. Misschien verlies ik zelfs bewust wat tijd om in de tweede en derde week ruimte te krijgen voor ontsnappingen,” zei de renner voorafgaand aan de Ronde van Spanje.

Maar als Dumoulin zijn wedstrijdkleding aantrekt, prijkt er in plaats van de S een sponsornaam op zijn borst, en wordt hij overgenomen door de winnaar die hij in zijn diepste wezen is. Al tijdens de eerste individuele etappe in Spanje liet hij zich van zijn beste kant zien. De Nederlander werd tweede, net achter Columbiaan Esteban Chaves en nestelde zich in de top van het klassement. Hij kon niet anders.

Zijn aanval bracht Dumoulin direct naar de tweede plaats, op slechts vijf seconden achterstand van Chaves. En dus had de Limburger net als tijdens de Tour de leiderstrui in zijn vizier. “Elke dag is zwaar, maar niet heel moeilijk. Dat ligt mij wel omdat er geen echte bergen bedwongen moeten worden, dus er is zeker een mogelijkheid om nog iets te proberen.”

Bij ieder ander denk je al snel aan grootspraak, bij Dumoulin is het wachten tot het zo ver is. Het gebeurde zelfs zonder dat de Nederlander zich overmatig inspande. Terwijl Caleb Ewan woensdag naar de winst sprintte, ontstond er een gaatje in het peloton waardoor Dumoulin precies genoeg seconden op zijn concurrent won om de rode trui te pakken. Het bevestigt wederom zijn heldenstatus.