Cultuuragenda: De Uitmarkt, DI-RECT & Dick Bruna in het Rijks

Nick Muller 27 aug 2015 Cultuur

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: de aftrap van het culturele seizoen op De Uitmarkt in Amsterdam, de Haagse rockband DI-RECT viert zijn vijftienjarig jubileum met een concert op het strand van Scheveningen en het werk van tekenaar Dick Bruna wordt geëerd met een tentoonstelling in het Rijksmuseum.

De Uitmarkt
De vakantie is voorbij, het culturele seizoen wordt weer geopend. Van 28 tot en met 30 augustus 2015 laten tientallen acteurs, muzikanten en andere theaterlieden traditiegetrouw zien wat zij het publiek dit jaar te bieden hebben. De Uitmarkt in Amsterdam telt dit jaar dertig gratis podia: van het Concertgebouw tot Theater Bellevue, van Paradiso tot De Melkweg.

Enkele highlights uit het programma:

Vrijdag 28 augustus
19.30 uur, ABN Amro Zaal: De Pit crew presenteert: Pit Podium. Jong Amsterdams podiumtalent laten zien wat ze in huis hebben. Met onder meer glasharpiste Lotte Sarembe, Nederlanstalige sticky pop van The Slicks en hiphop van Lef.
21.15 uur, I Amsterdam Podium: Uitmarkt Opening. Met onder meer optredens van Paul de Leeuw, De Jeugd van Tegenwoordig en Orgel Vreten.
22.30 uur, Vrije Uitloop: The Dubbeezz. Jonge dubreggaeformatie uit Amsterdam.

Zaterdag 29 augustus
13.00 uur, DeLaMar Theater: Preview van de musical De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo. Duur: 45 minuten. Tot en met 17:00 uur elk heel uur.
17.00 uur, OBA Podium: Dylan meets Cohen. Schrijvers Kees ‘t Hart en John Schoorl over Bob Dylan, Henk Hofstede over Leonard Cohen.
18.30, Vrije Uitloop: Diggy Dex. Nederlandstalige hiphop.
21.00 uur, I Amsterdam Podium: Symphonica Belgica. Belgisch muziek- en dansfestijn met optredens van onder meer Huub van der Lubbe, Wende Snijders en Dana Winner.

Zondag 30 augustus
12.00 uur, Kleine zaal Concertgebouw: Hannes Minnaar en Van Baerle Trio. Pianist Hannes Minnaar speelt Johannes Brahms – Variations and Fugue on a Theme by Handel, Op.24 en met zijn Van Baerle Trio laat hij Bedrich Smetana – Pianotrio, Op.15 horen.
13.00 uur, Grote zaal Stadsschouwburg. Het Zuidelijk Toneel speelt MacBeth. 
13.30 uur, Kleine zaal Concertgebouw: Marijn Brouwers zingt Charles Aznavour.
21.20 uur, I Amsterdam Podium: Musical Sing-a-long.  Met onder meer liedjes uit Billy Elliott, Willem Ruis, de show van zijn leven en Meisje met het rode haar.

De Uitmarkt vindt van 28 tot en met 30 augustus plaats in Amsterdam, in de buurt van het Museumplein. Meer informatie vindt u hier.

Vijftien jaar DI-RECT
De Haagse rockband DI-RECT bestaat vijftien jaar, en dat wordt gevierd. Op zaterdag 29 augustus geven ze een jubileumconcert op het strand van Scheveningen. Met gastoptredens van onder meer Guus Meeuwis, voormalig leadzanger van de band Tim Akkerman en Miss Montreal. Wie nog een kaartje wil bemachtigen voor deze gedenkwaardige avond moet snel zijn; het concert is bijna uitverkocht.

Het jubileumconcert ’15 jaar DI-RECT’ vindt op zaterdag 29 augustus plaats op het strand van Scheveningen. Informatie en tickets vindt u hier.

Dick Bruna
Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van nijntje presenteert het Rijksmuseum Dick Bruna. Kunstenaar, een tentoonstelling waarin het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna (1927) voor het eerst in een internationale kunsthistorische context wordt belicht. Prenten en tekeningen van Bruna’s grote voorbeelden Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck zijn te zien naast zijn eigen boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. Originele tekeningen van nijntje zelf ontbreken uiteraard ook niet.

De tentoonstelling ‘Dick Bruna. Kunstenaar’ is tot en met 15 november 2015 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: De Uitmarkt, DI-RECT & Dick Bruna in het Rijks
Sluiten