Spring naar de content

Bangkok: duizend bommen, muzelmannen en ladyboys!

Ik ben veel gewend qua seksuele aberraties maar een moddervette haatbaard in soepjurk met een uitgemergelde ladyboy op schoot: daar keek ik toch even van op. Het was in de Soi Arab, het straatje in Bangkok waar veel muzelmannen rondscharrelen. Ik kwam daar graag om bordjes hummus en baba ganoush schoon te vegen. Daarna at ik mij ongans aan kebab (halal), couscous en tajine. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op op Thais eten maar als bodem voor een plens sterke drank is het waardeloos. Enfin, ieder copieus maal bekroonde ik met een joekel van een waterpijp (bij voorkeur tabak in de smaak doerian) en daarna laafde ik mij aan de gesprekjes om mij heen. Zo was ik toch weer eventjes in mijn geliefde Levant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Het viel mij op hoe vaak de mohammedanen in dit Sodom en Gomorra de loftrompet staken over de heer Allah en zijn Profeet. Ik ben afgestudeerd in de fundamentalistische islam en herken een salafist op grote afstand, tenzij hij geknipt en geschoren is, een Armani-pak draagt en zijn tasbih (gebedssnoer) heeft thuis gelaten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De haatbaard met de katoi, de ladyboy, op schoot was een onmiskenbare engerd. Ik moest meteen denken aan het joodse centrum aan die vieze gore hippiestraat in Bangkok, de Khao San Road. Chabad, de wereldwijde chassidische beweging rond Menachem Mendel Schneerson aka de Lubavitcher Rebbe, geeft daar joodse en Israëlische landlopers op sjabbes een gratis maal en het viel mij op hoe weinig veiligheidspersoneel er rondliep. Een soft target dus. Ja, ik zag twee boomlange knullen rond met zonnebrillen en snoertjes in het oor, onmiskenbaar particuliere bewakers gedrild in de bitachon (het Israëlische veiligheidsapparaat) maar die houden geen vrachtwagentje met dynamiet tegen.

Enfin, de bommen gingen toch af, zij het jaren later en op een andere plek. De tendens in de Nederlandse media was: godzijdank zijn het Oeigoeren en geen moslims! Ik dacht onmiddellijk aan die dikke met zijn katoitje op schoot. Maar wat voor belang had hij er bij om vredelievende boeddhisten naar hun volgende bestemming te reïncarneren? De mogelijkheid bestond natuurlijk dat de toch al opstandige moslimgemeenschap in het zuiden van Thailand zich ging roeren na zo’n aanslag en dat er dan een soort burgeroorlog kwam die weer zou overslaan naar de Filipijnen. Uiteindelijk claimen de salafisten heel Azië en gedijen en woekeren ze bij chaos en anarchie.

De Thaise inlichtingendienst wist desalniettemin al een uur na de aanslag te melden dat het geen islamitische aanslag was. Kennelijk hadden die gasten net lekker ya-ba gerookt, de ‘gekke pil’ op basis van metamfetamine en cafeïne want voor mij is het zo klaar als een klontje dat moslims achter deze aanslag zitten, mede gezien de lafheid van de aanslag. Een boeddhistische terrorist steekt zichzelf namelijk in de hens. Resteert mij nog de vraag wat de islamitische wetgeving zegt over een vrome moslim die zijn pielemuisje in een katoi steekt.