Spring naar de content

Dafne Schippers, de gedoodverfde opvolgster van Fanny Blankers-Koen

Dankzij een geweldige krachtsexplosie snelde Dafne Schippers in 21,63 seconde naar het WK-goud op de 200 meter. Over een jaar wil ze daar tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro minimaal twee gouden plakken aan toevoegen. En die kans is groot, dat betwijfelt niemand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De geweldige prestatie van Schippers dringt andermaal een vergelijking met Fanny Blankers-Koen op. Eindelijk is er een Nederlandse atlete die in de voetsporen kan treden van de vrouw die tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948 vier gouden medailles ophaalde. Een te billijken gedachte: Schippers is pas 23, heeft nu al drie podiumplekken op een WK veroverd en het heeft er de schijn van dat dit pas het topje van de ijsberg is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat moet ook wel, wil Schippers het niveau van Blankers-Koen bereiken. De vliegende huisvrouw was in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw ongenaakbaar op nagenoeg elk atletiekonderdeel. De Nederlandse heerste niet alleen op de sprintnummers, ook bij het verspringen en het hoogspringen had zij periodes de wereldrecords in handen. Als Blankers-Koen een kogel in haar handen had gekregen, had zie die waarschijnlijk ook naar de andere kant van het stadion gestoten.

Met de potentie van Schippers en haar verleden op de meerkamp, valt het niet uit te sluiten dat zij – wanneer zij over enkele jaren alles heeft gewonnen wat er te winnen valt op de sprint – haar focus nogmaals verlegd. Als ze na een half jaar gericht trainen op de korte afstanden al in staat is prestaties van dit formaat te leveren, wat houdt haar dan tegen om ook op andere onderdelen in de voetsporen van Blankers-Koen te treden?

Qua populariteit benadert Schippers haar voorgangster in ieder geval al. De media verhalen al weken over de ongekende prestaties van de Utrechtse en het internet ontplofte iedere keer wanneer zij een topprestatie leverde in Peking. In haar woonplaats wordt voorzichtig aan een huldiging gedacht. Of ze daar net als Blankers-Koen als cadeau een fiets krijgt overhandigd, valt te betwijfelen.