Spring naar de content

Binnenkijken: de mooiste studentenkamer van Nederland

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een studentenkamer uit de achttiende eeuw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Oké, de schoonmaakster is net langs geweest, flesjes bier zijn opzij gezet, het bed is opgemaakt en het is extra netjes. Maar geef toe: deze studentenkamer is de mooiste die u ooit zag. Hij behoort toe aan Sander van Diepen, masterstudent Geschiedenis. De kamer stamt uit de achttiende eeuw, uit 1735 om precies te zijn, en staat in Leiden. Een rijke lakenhandelaar was toen de eigenaar van het pand, deze kamer gebruikte hij om zijn gasten te imponeren. Alleen deze kamer is zo luxe, de gewone woonkamer was destijds simpel gehouden.

De ruime studentenkamer heeft muurschilderingen van Dirk Dalens III
De ruime studentenkamer heeft muurschilderingen van Dirk Dalens III. Hier ziet u de jacht uitgebeeld.

Ademloos
Dat imponeren lukt anno 2015 nog steeds. “Vaak laat ik mijn gasten alvast de kamer inlopen en dan ga ik zogenaamd nog iets in de keuken halen. Als ik terugkom staan mensen hier ademloos te kijken. Je verwacht het niet, zeker niet in een studentenhuis.”

hp binnenkijken student bureau
Van Diepen achter zijn bureau met goede speakers.
hp binnenkijken student kleding
Zoals het hoort: nette jasjes en overhemden hangen aan een rekje in de kamer.

Geïdealiseerde landschappen
De muren van de kamer van maar liefst 60m2 (ter vergelijking, een gemiddelde studentenkamer is hooguit 20m2) bestaan uit schilderijen van Dirk Dalens III (1688-1753). Van Diepen studeert zelf geschiedenis, richt zich toevallig op de 18e eeuw en weet veel over de schilder en die tijd te vertellen. “Het zijn boerse taferelen en geïdealiseerde landschappen. De schilder is waarschijnlijk op reis naar Italië geweest en heeft die indrukken verwerkt tot een fantasie landschap. Je ziet boeren met koeien, kerkjes, een heuvellandschap en ook stukken met jacht. Normaal krijg je van je huisbaas een pot latex mee om de muren de witten, in mijn geval is er een uitzondering gemaakt.” Het doek is gespannen voor een muur bakstenen.

hp binnenkijken student bankje
De kamer met openslaande deuren kijkt uit op een ruime tuin, waar ook de voormalige paardenstallen staan. Daar wonen nu ook studenten in.

Vroeger waren er meer van dit soort huizen met imponeerkamers weet Van Diepen. “Het is een trendkwestie. Na een tijdje was dit uit de mode en wilde men weer gewoon behang op de muur. De doeken werden gesneden tot kleine muurschilderijen.”

Nieuwe dingen
Van Diepen woont er natuurlijk met plezier. “Ik zie steeds nieuwe dingen. Ik ontdekte laatst dat op het plafond kleine baby’s de vier jaargetijden uitbeelden. Het licht ’s ochtends is het mooist, dan lijkt het wel een soort van kasteel.”

hp binnenkijken student plafond
Het uitzicht op het plafond vanaf het bed. De baby’s – ‘putti’ in het Italiaans – beelden de vier jaargetijden uit.

Technofeestjes
De student heeft geen specifieke regels waar hij zich aan moet houden van de eigenaar. “Ik mag alleen niet roken, dat is alles. Er worden hier best wel feestjes gehouden. De akoestiek is perfect. Zowel zware klassieke muziek als harde techno doen het hier goed.”

hp binnenkijken student gang
De gang van het studentenhuis is gelukkig wel zoals je het verwacht: lege bierkratten, een fiets en vuilnis.

Om de overdaad van deze kamer te compenseren, staan er gelukkig vele lege krattenbier in de gang. Zoals het hoort.