Spring naar de content

De beste stukken van deze week

Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Hink-stap-springen
Plots besloot de vriendin van Frank Heinen zich te gaan kwalificeren voor het WK Atletiek. ‘Ze concentreerde zich op het hink-stap-springen. Volgens haar was dat pas echte sport, hink-stap-springen. Zo rond de Tourstart in Utrecht ontdekte ik een eerste hinkje in haar pas – niets om je zorgen om te maken, verzekerde ze me. Toen ze in half juli plots met reuzestappen door het huis begon te banjeren, als mr. Frank Visser die de vierkante kadastermeters real life nameet, liet ik dat ook zonder commentaar passeren: in een relatie moet je elkaar vrij laten en als zij zich voor het oog van de overburen en de hele wereldliteratuur in de boekenkast wil voortbewegen als Kees de Jongen op Nikes met extra vering, dan is dat haar zaak.’

Het verhaal achter de foto: ‘104-jarige hipster uit Berlijn’ blijkt hoax
Het begon met een simpel berichtje: ‘This man is 104 years young. And he has more swag than some youths‘, met daarbij de foto van een elegante heer op leeftijd die, gekleed in een hip kostuum met groene vlinderdas en bijpassende zomerhoed, op een station muziek luistert op zijn iPhone. De foto werd massaal gedeeld en was het hele weekend all over the internet te zien. Bij zo’n ‘dit is te mooi om waar te zijn-bericht’ gaan de alarmbellen natuurlijk meteen af. Klopt de informatie wel? Nee, bleek al vrij snel.

Potato, potahto? Het taalkundig onderscheid tussen patat en friet geduid
Dinsdag publiceerde het Meertens Instituut, waakhond der Nederlandse taal, een kaart gepubliceerd waarin Nederland en België werden opgedeeld. Boven de rivier de Maas zou men spreken van ‘patat’, en onder de rivieren van ‘friet’. De tweedeling maakte wat los op Twitter. Maar waaraan ligt dat taalkundige verschil überhaupt ten grondslag? Het begon allemaal met Spaanse ontdekkingsreizigers die de aardappel introduceerden in het thuisland.

De overwaardering van Sander Dekker voor De Wereld Draait Door
Staatssecretaris Sander Dekker wil dat plat amusement verdwijnt van de publieke omroep. Als goed voorbeeld van ‘hoe het óók kan’ noemt Dekker De Wereld Draait Door. Volgens de stas snijdt het programma op een toegankelijke manier publieke thema’s aan en trekt het toch dagelijks meer dan een miljoen kijkers. Edwin van Sas ziet geen reden om DWDD tot het publieke paradepaardje uit te roepen. Want goed beschouwd is het programma vooral een combinatie van een amusementsprogramma en een reclameshow.

Ik ben niet racistisch, maar
Het feit dat een traditie diepgeworteld is, kan discriminatie en het gebruik van stereotypen niet rechtvaardigen.’Het vijfjaarlijkse rapport van het VN-comité voor de uitbuiting van rassendiscriminatie neemt een duidelijk standpunt in over Zwarte Piet. Maar naast het feit dat met dit rapport de inmiddels jaarlijks terugkerende zwartepietendiscussie vervroegd is afgetrapt, zijn er ook andere speerpunten. Bottom lines: onze gelauwerde multiculti-samenleving is wel degelijk racistisch, de politie gebruikt etnische profilering en de positie van de gekleurde Nederlander is niet best.