Spring naar de content

De motorrijder is de nieuwe schrik van het peloton

Naast regen, spugende en met urine gooiende fans en dopingcontroleurs, hebben wielrenners een nieuwe vijand: de motor. Dat ondervond ook Peter Sagan zaterdag. De renner van team Tinkoff-Saxo werd aangereden door een motor van de organisatie. De winnaar van de derde etappe en de leider in het puntenklassement maakte zondag bekend niet verder mee te doen aan de Ronde van Spanje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

In de achtste etappe van de Vuelta werd Sagan op zo’n 8,5 kilometer van de finish in Murcia van zijn fiets gereden door een motor van de organisatie. De Slowaak was woedend en sloeg wild om zich heen. Daarvoor kreeg hij van de jury een boete van omgerekend 278 euro. De bewuste motorrijder werd uit de koers gezet.

Brandwonden
Volgens de teamarts heeft Sagan verschillende brandwonden van eerste en tweede graad aan de linkerzijde van zijn lichaam, van de heup tot aan het onderbeen. Zondag stapte Sagan niet meer op de fiets voor de negende etappe. Hij had te veel last van de verwondingen die hij opliep.

Sagan reageert verbitterd op de aanrijding: “Ik kon niks meer doen. Samen met een andere renner van Lotto-Soudal was ik aan het versnellen. Ik zat in zijn wiel, bewoog naar links en werd door de motor geraakt. Ik heb hem niet eens horen aankomen rijden. Ik vind het onacceptabel dat motoren met zo’n hoge snelheid rijden door de groep. Ze versnellen en proberen in elk gaatje te duiken. Ze houden geen rekening met het feit dat er een renner kan vallen.” De boete betaalt hij wel, ondanks dat hij het onterecht vindt. Team Tinkoff-Saxo heeft aangegeven juridische stappen te overwegen tegen de mensen die verantwoordelijk voor de aanrijding waren.

Eerdere incidenten
De aanrijdingen met voertuigen van de organisatie beginnen een heuse trend te worden in het peloton. Begin augustus werd Greg van Avermaet tijdens de Clásica San Sebastián geraakt door een motor. Jesse Sergent werd in de Ronde van Vlaanderen door een auto onderuit gereden. De heftigste val na een aanrijding is waarschijnlijk die van Johnny Hoogerland in de Tour de France van 2011. De Nederlander vloog in het prikkeldraad en reed dagen als een mummie door Frankrijk.  

Onderwerpen