Spring naar de content

EK Hockey: mannen zegevieren, vrouwen verspelen titel

Dit weekend stonden de Nederlandse hockeyers én hockeysters in de finale van het EK in Londen. De mannen saved the best for last tegen Duitsland, de vrouwen verloren hun Europese titel van Engeland na shoot-outs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Mannelijk Oranje maakte zaterdag van de finale tegen titelhouder Duitsland een geweldige show. De ontketende ploeg van bondscoach Max Caldas zegevierde met ongekende cijfers (6-1) en bewees met die recordscore voor een EK-hockeyfinale dat er wel degelijk aanvallend en spectaculair spel mogelijk is onder het strakke regime van de Argentijnse oud-international. “Het gaat maar om één ding, het winnen van de titel”, benadrukte Caldas in Londen meer dan eens. Aan de kritiek op het soms wat zakelijke spel had hij duidelijk geen boodschap.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Bondscoach Max Caldas tijdens de wedstrijd

Vol overgave
In de wetenschap dat Nederland in een EK-finale nog nooit won van Duitsland (zes nederlagen) begon Oranje vol overgave aan het topduel. Al in de derde minuut waren Robbert Kemperman en Thierry Brinkman dicht bij de openingstreffer. Het was Billy Bakker die in de zesde minuut tot scoren kwam uit de strafcorner van Mink van der Weerden. De aanvaller van Amsterdam kreeg de bal pardoes voor zijn stick waarna hij met zijn befaamde backhand doeltreffend uithaalde, 1-0. Twee trefzekere strafcorners van Van der Weerden en prachtige treffers van Jeroen Hertzberger en Rogier Hofman, met de backhand in scherpe counters, zorgden voor een ongekende ruststand van 5-0. In het laatste kwart pikte ook Mirco Pruyser nog doelpuntje mee (6-0) waarna Christopher Rühr voor de eindstand zorgde. Met deze gedenkwaardige triomf nam Oranje, dat de vierde Europese titel veroverde, drie jaar na de verloren olympische finale in hetzelfde sportpark een late revanche op Duitsland.

Jeroen Hertzberger (l) heeft gescoord en viert het met Valentin Verga (m) en Robbert Kemperman (r)

Fit genoeg
Zondag speelden de vrouwen hun finale tegen Engeland. Maartje Paumen deed gewoon mee, De aanvoerster van het Nederlands team liep vrijdag in de gewonnen halve finale tegen Duitsland (1-0) een gekneusde elleboog op. Paumen, de topscorer aller tijden van Oranje, werd zondag medisch getest en bleek fit genoeg om te spelen. Een dag eerder stond ze nog langs de kant bij de training, met haar arm in een mitella.

2015-08-30 17:45:07 LONDEN - Ginella Zerbo stuit op de Engelse keeper Maddie Hinch (Gk) tijdens de finale tussen de dames van Nederland en Engeland bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen. ANP KOEN SUYK
Ginella Zerbo stuit op de Engelse keeper Maddie Hinch

Shoot-outs
Caia van Maasakker kwam in het derde kwart twee keer tot scoren uit strafcorners. In het laatste kwart verspeelde Oranje hun voorsprong. De Britse gelijkmaker had eigenlijk afgekeurd moeten worden door een voetfout, maar de arbitrage ontging deze overtreding. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2, daarom werden er shoot-outs genomen. Willemijn Bos, Lidewij Welten en Eva de Goede misten, de eindstand werd 3-1.

Maria Verschoor in actie tijdens de finale tegen Engeland

Voor Engeland was het na de eerste triomf in 1991 de tweede Europese titel. Nederland, nog wel olympisch en wereldkampioen, bleef op acht keer EK-goud staan.