Spring naar de content

Auschwitz installeert douches tegen hittegolf – bezoekers zijn verbijsterd

Van alle concentratie- en vernietigingskampen is vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen het meest berucht: in de gaskamers van dit kamp zijn ongeveer een miljoen mensen vermoord, soms wel achtduizend per dag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In veel gevallen werden de slachtoffers direct na aankomst in het kamp gevraagd hun kleren en waardevolle spullen in te leveren, en werden naar de 'douches' geleid - zoals de gaskamers door de nazi's cynisch werden voorgesteld. Eenmaal binnen ging de deur op slot. Uit het plafond kwam geen water maar Zyklon B - een dodelijk gasmengsel dat binnen enkele minuten tot een gruwelijke dood leidt. Door films als Schindlers List en The Boy in the Striped Pyjamas kunnen we ons allemaal wel voorstellen voor welk trauma dit systematisch uitmoorden van zekere bevolkingsgroepen –met name de joden –wereldwijd heeft gezorgd.

Bezoeker Meir Bulka uit Israël was dan ook geschokt toen hij afgelopen zondag het kamp bezocht en bij de ingang van het kamp, dat tegenwoordig een museum is, douches zag staan. Niet zomaar een douche, maar een sprinklerinstallatie – wat door het verstuivende water al helemaal doet denken aan de gaskamers verderop. Tegen The Jerusalem Post zegt hij: "Meteen nadat ik uit de bus stapte, liep ik de doucheconstructie in", zegt hij. "Ik vond het erg smakeloos." Bulka ging verhaal halen bij een medewerker, die hem uitlegde dat de douche-installatie was geplaatst om bezoekers verkoeling te bieden tijdens de hittegolf die het land op dit moment teistert. Bulka "Dus ik zei tegen haar: 'Met alle respect, maar dit doet me denken aan de gaskamers.' Ze zei dat het haar speet."

Het museum heeft verder nog niet gereageerd. Of de douche-installatie er vandaag nog staat, is niet bekend.

ShowImage
Douches bij de ingang van voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. (Foto: Meir Bulka, 30 augustus 2015.)