Spring naar de content

Het is weer voorbij die mooie transferzomer

Er kan weer uitgeademd worden. Ieder seizoen is de laatste dag van de transferperiode goed voor Hitchcockiaanse ontknopingen. Met slechts zes overschrijvingen bleef het in de Eredivisie, net als tijdens de rest van de zomer, relatief rustig. Tijd om de balans op te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De duursten
Waar buiten de landsgrenzen de ene na de andere recordtransfer genoteerd kon worden, handelden de Eredivisie-clubs veelal met gesloten beurs. Het overgrote deel van de nieuwe spelers kwam gratis over of wordt gehuurd. Het onderstreept andermaal de Nederlandse positie op de internationale markt. PSV haalde met de verkoop van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum bijna vijftig miljoen euro op en tekende ook voor de duurste aankoop. De Eindhovenaren telden zeven miljoen euro neer voor Gastón Pereiro, de Uruguayaan die in de eerste vier wedstrijden totaal 39 minuten binnen de lijnen kwam. Ajax was verantwoordelijk voor de binnenlandse overgang waar het meeste geld mee gemoeid was, door Nemanja Gudelj voor zes miljoen euro over te nemen van AZ.

Voor hen werd eveneens meer dan een miljoen neergelegd:
Hectór Moreno, Davy Pröpper, Nicolas Isimat-Mirin, Andrés Guardado (PSV), Marko Vejinovic, Eric Botteghin, Michiel Kramer, Simon Gustafson (Feyenoord) en Arek Milik (Ajax).

De verloren zonen
Al tijdens het begin van de transferzomer trok er een zindering door de grootste steden van het land. Twee oude publiekslievelingen meldden zich op het oude nest. Het contrast tussen de twee teruggekeerde oud-internationals kan ondertussen niet groter. John Heitinga houdt voorlopig de bank naast Frank de Boer warm en mocht zich zelfs melden voor een wedstrijd in de Jupiler League met Jong Ajax. Ondertussen is Dirk Kuyt dankzij zijn karakteristieke gesleur, drie raak geschoten strafschoppen en veel duimpjes en geklap voor het publiek alweer uitgegroeid tot de held van De Kuip.

Ook terug bij een oude liefde:
Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag), Ben Rienstra (AZ), Mitchell Dijks (Ajax).

De buitenlandse avonturen
Memphis Depay, Georginio Wijndaldum, Jordy Clasie en Steven Berghuis maakten de inmiddels befaamde mooie stap in hun carrière door naar Engeland te verhuizen. Andere uitblinkers van het voorgaande seizoen lijken een minder voordelige keuze te hebben gemaakt. Wesley Hoedt hoeft voorlopig niet op een basisplaats te rekenen bij Lazio Roma, Tjaronn Chery koos voor Queens Park Rangers op het tweede niveau in Engeland en Youness Mokhtar koos voor een avontuur in Saudi-Arabië.

Meer jong en over de grens:
Bilal Ould-Chikh (Benfica), Ricardo Kishna (Lazio Roma), Elvis Manu (Brighton & Hove Albion).

Het duveltje uit het doosje
Heel even leek PSV voor de verrassing van de zomer te zorgen. In de laatste uren zong de naam van Leroy Fer rond in Eindhoven. De international speelt door de degradatie van Queens Park Rangers niet meer op het hoogste niveau en zou openstaan voor een overgang naar de landskampioen. Er werd echter geen overeenstemming bereikt. En dus bleef FC Groningen verantwoordelijk voor de opmerkelijkste transfer. De Noorderlingen toverden een week voor het verstrijken van de deadline oud-international Hedwiges Maduro uit de hoge hoed.

Transfers op de laatste dag:
Ouasim Bouy (PEC Zwolle), Mihai Roman (NEC), Adam Nemec (Willem II), Richmond Boakye (Roda JC), Stanley Elbers en Henrico Drost (Excelsior)

Voor de komende vier maanden zijn de selecties gevormd. Tussen 3 januari en 31 januari gaat de markt weer open en kan het grote speculeren wederom beginnen. Lang leve het Bosman-arrest.