Spring naar de content

Olympisch plagiaat: officiële logo van de Spelen ingetrokken

Een domper voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020, die zullen plaatsvinden in Tokio. De organisatie van de Spelen heeft besloten om het controversiële logo van de Spelen te schrappen. Dat gebeurde na een klacht van een Belgische ontwerper, die de Japanse ontwerper van het logo van plagiaat beschuldigt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De Vlaamse Olivier Debie viel in juli van zijn stoel van verbazing toen hij het logo van de Olympische Spelen van 2020 zag. Dat leek wel heel erg op het logo dat hij eerder maakte voor een theater in Luik. Hij beschuldigde de ontwerper van het logo, Kenjiro Sano, van plagiaat. Begin augustus maakte hij bekend dat hij naar de rechter zal stappen. De zitting hiervoor staat gepland op 22 september, in de rechtbank in Luik.

Maar het Olympisch comité heeft nu eieren voor haar geld gekozen. De organisatie kwam vanochtend in een spoedzitting bijeen en heeft besloten om het logo niet meer te gebruiken. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo News. De beslissing om het embleem niet meer te gebruiken zou niet louter te wijten zijn aan de beschuldigingen van Debie. De ontwerper van het logo staat al een tijdje onder druk, omdat hij geïnspireerd zou zijn door verschillende al bestaande beelden.

Vrijdag zou de organisatie nog hebben laten weten dat zij niet van plan was om het logo te veranderen. Alle beschuldigingen van plagiaat werden van de hand gewezen. “We zijn ervan overtuigd dat het ontwerp origineel is,” liet algemeen directeur Toshiro Muto toen weten.

Ook de Japanse ontwerper zelf liet weten dat hij het logo nergens van had afgekeken en dat het een volledig origineel en eigen idee was. Hij zegt dat er wel overeenkomsten zijn tussen de ontwerpen, maar dat het logo van de Spelen genoeg elementen heeft die niet in het logo van de Belg te zien zijn. Misschien had de organisatie ook wat beter moeten opletten, want Sano is al eerder beschuldigt van plagiaat. Dat heeft hij toegegeven.

Nog voordat het Olympisch comité besloot het logo terug te trekken, verschenen er al verschillende alternatieven op het internet. De poging die een Japanse grafische ontwerper twee weken geleden op Twitter postte, kan op de meeste positieve reacties rekenen.