Spring naar de content
bron: anp

Waarom is Bram Peper geen erelid van de PvdA?

Bram Peper werd tijdens de bonnetjesaffaire groot onrecht aangedaan. Hoewel zijn naam inmiddels is gezuiverd, wacht hij bijna 15 jaar later nog steeds op excuses. Vooral uit eigen partij. Hij verdient eerherstel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frits Huffnagel

Tijdens Prinsjesdag zien we (bijna) alle leden van de Staten-Generaal en het kabinet weer op hun paasbest aanschuiven in de Ridderzaal. De samenstelling is elke september weer anders, want ieder jaar sneuvelen er parlementariërs of bewindspersonen. Regelmatig gebeurt dit door een aanval op iemands integriteit. Integer zijn is het allerbelangrijkste voor een politicus. Bij twijfel daarover hij of zij de steun verliezen van het electoraat en van de eigen partij.

Zelfs een vermeend gebrek aan integriteit kan iemands politieke carrière breken. Als politicoloog en politicus heb ik mij vaak verwonderd over de gebeurtenissen rond de Rotterdamse oud-burgemeester Bram Peper (PvdA). Hij werd in 1982 een van de jongste burgemeesters van een grote stad. Tot 1998 zou hij eerste burger van de stad met de grootste haven van Europa blijven. In dat jaar werd hij minister in het tweede kabinet Kok. In zijn periode als burgemeester werd de wederopbouw van Rotterdam afgerond. De stad groeide en bloeide en de trots van Rotterdammers op hun stad nam toe. Een referendum dat de stad wilde opdelen, om er zo een stadsprovincie van te maken, werd vrijwel unaniem verworpen: zó groot was die trots.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap