Spring naar de content

Hoe Apple de ene markt na de andere betreedt

Waar Apple innoveerde met iTunes, de iPhone en de iPad, sloeg de technologiegigant de plank recent goed mis. Apple Music, de nieuwe streamingdienst waarmee Apple de concurrentie aanging met Spotify, werd geen groot succes. Nu wil het bedrijf de strijd aangaan met on-demandvideodiensten als Netflix, door zelf films te produceren, schrijft Variety. Apple zou naar verluidt al in onderhandeling zijn om een productiebedrijf in Hollywood op te starten. De film- en seriesector zou de zoveelste markt zijn die Apple betreedt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Toen Apple Music in juni werd gelanceerd, lieten concurrenten als Spotify en Deezer al weten niet bang te zijn voor de dienst. Het is nog te vroeg om te zeggen welke positie Apple Music in de markt heeft kunnen veroveren, maar het bedrijf sloeg al direct een flater bij een van zijn artiesten. Nu wil Apple een nieuwe markt aanboren: die van de film en series. Net als bij Netflix, Hulu en Amazon zouden die media via een stream aangeboden worden.

Met deze nieuwe stap wil Apple de wereld van het televisiekijken drastisch veranderen. De techneuten zouden volgend jaar al willen beginnen, alleen het vlot nog niet zo, laat Variety weten. De onderhandelingen met eventuele partners verlopen moeizaam en het lukt Apple niet om andere film- en televisieaanbieders ervan te overtuigen hun series te streamen op Apple TV. Ook zou het bedrijf een eigen productiestudio uit de grond willen stampen, maar volgens Variety wordt dat door een aantal mensen ontkracht.

Het is nog onduidelijk of het gaat om films alleen, of ook series. Wel is inmiddels bekend dat Apple achter de schermen een bod heeft gedaan op de voormalige Top Gear-presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond, maar uiteindelijk ging het trio met Amazon in zee. Het is dus even afwachten of Apple ook echt zelf films en series gaat produceren, of dat het bedrijf alleen content van externe partijen zal aankopen. Volgens de muzieksite Pitchfork is Apple inmiddels wel begonnen met het produceren van muziekvideo’s voor artiesten als Drake, Pharrel Williams en Eminem.

Apple is overigens al bezig om de Apple TV te vernieuwen. De nieuwe versie zal vermoedelijk op de Apple-presentatie, 9 september aanstaande, worden aangekondigd. Volgens de geruchten ligt de nieuwe Apple TV in oktober in de winkels.

Innovatie
Het produceren van films en series is niet het enige waarmee Apple de concurrentie met andere partijen aangaat. Het concern is nu druk bezig met een eigen, zelfrijdende auto en test die op dit moment volop. Apple wil daarvoor graag toegang tot een voormalig militair terrein in Amerika, waar veel andere autofabrikanten ook al hun auto’s testen. Apple zou de auto in 2020 willen presenteren, het jaar waarin de autonome auto van Google beschikbaar zal zijn voor publiek.

Daarnaast werkt Apple aan de mobiele betaaldienst Apple Pay, waarmee consumenten met hun iPhone of iWatch kunnen betalen. Vooralsnog is het systeem alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Verwacht wordt dat Europeanen er eind dit jaar gebruik van kunnen maken.

En Apple werkt nu zelfs samen met Boeing en het Amerikaanse ministerie van Defensie, om flexibele sensoren te ontwikkelen. Die kunnen bijvoorbeeld in kleding verwerkt worden, of aan de buitenkant van een vliegtuig. Hoewel Apple met 200 miljard dollar op de bankrekening als behoorlijk vermogend mag worden bestempeld, kan het bedrijf van Tim Cook niet op zijn lauweren gaan rusten. Innovatie blijft hoog in het vaandel staan.